Bu hobiye başlayan bir kişi yüksek ihtimal kit birası yaparak başlar. O yüzden başlığın ismini yeni başlayan kit biracıları için sorular şeklinde oluşturduk. Başlarken söylemek istediğim bir şey var lütfen aşağıdaki soruları öneri olarak kabul edin ve deneyimleyin. Hiçbir amatör ev biracısının yorumu kesin kural olarak alınmamalı sadece yol gösterici amaçlı okunmalıdır. Aksi takdirde birkaç görüşü benimseyip kendinizi gelişime kapatırsınız. Bunun dışında umarım aşağıdaki sorular ve cevaplar size güzel bir yol haritası çizer.
[lwptoc titleFontSize=”100%” titleFontWeight=”heavy” itemsFontSize=”100%”]
KİT BİRACILIĞI GENEL SORULAR
-
Bira Kiti nedir?
Konuyla ilgili lütfen aşağıdaki bağlantıyı tıklayın:
-
Bira Kiti nasıl kurulur?
Konuyla ilgili lütfen aşağıdaki bağlantıyı tıklayın:
-
Kit Biracılığı ile tam tahıl biracılık arasındaki fark nedir?
lütfen aşağıdaki bağlantıyı tıklayın:
-
Hangi bira kitini seçmeliyim?
Hangi bira türünü seviyorsunuz bu tamamen size kalmış bir konu bunu öğrenmek için önce piyasadaki ticari biraları bilmeniz gerekiyor. Detaylı bilgi aşağıdaki yazılarımızı okuyabilirsiniz:
-
Bazı bira kitlerinde iki malt özü tenekesi var bunun nedeni nedir?
Bunlar daha yüksek kalitede Smugglers , Wherry gibi bira kitleridir sofra şekeri yerine direk kitle gelen ekstra malt özünü kullanırsınız. Fiyatları o yüzden daha pahalıdır.
-
Kit biracılığı için hangi ekipmanlara ihtiyacım var?
Herhangi bir ticari siteye gidip başlangıç setlerini almanız yeterlidir ,bu başlangıç setleri hızlı başlamanızı sağlar ancak başlangıç setleri yanına ek olarak hidrometre almanızı öneririm.
-
Bira kiti ile istediğim her türü yapabilir miyim?
Bira kitleri tür anlamında geniş bir yelpazeye sahiptir ancak marka bazında bira kiti arıyorsanız bulamayabilirsiniz. Ancak bazı kitler tabii ki piyasadaki bilinen türlerin klonlarıdır. İstediğiniz bir markayı yapamazsınız kit birası yapımı esnek değildir. Daha esnek reçeteler isterseniz tam tahıl biracılığı ile ilgilenmeniz gerekir.
-
Kit ile evde berrak ve temiz bira yapabilir miyim? Biram aşırı bulanık bunu nasıl engelleyebilirim?
Temiz ve berrak bira sorunu ev biracıları için yaygın bir sorundur, Ancak büyük oranda çözümü de vardır. Öncelikle ikinci fermantasyon yapmanız gerekir:
Sonrasında ise bulanıklığa sebep veren koşulları inceleyip önlem almalısınız yazımız için:
Chill haze ve bulanıklık problemi
-
Bira kiti ile bira yapmanın bana maliyeti nedir?
Bira Kiti Analiz yazımızı ve daha fazlasını aşağıdaki bağlantıdan okuyabilirsiniz:
Bira yapımında maliyet analizi
-
Bira kiti yapımında şeker mi kullanmalıyım yoksa malt özü mü?
Şeker kullanamazsınız diyemeyiz çünkü şekerle de bira olur. Ancak kaliteli bir bira için malt özü kullanmak her zaman daha iyidir. Biz açıkçası şeker önermiyoruz.
-
Bira kiti yaparken hangi ölçümleri yapmalıyım?
Yapılması gereken ana ölçüm sıcaklıktır bu genelde kovanın üstünden kristal termometre veya akvaryum termometresi ile yapılabilir.
İkinci ölçüm ise hidrometre ölçümüdür. Yazımız için lütfen tıklayın:
Ev biracılığında hidrometre kullanımı
-
Bira kimyasalları biraya zarar verir mi?
Her ne kadar biranın temizliği için bu kimyasallar var olsa da, bu kimyasallar minimum seviyede kullanılmalıdır. Lütfen hangi kimyasalı kullanıyorsanız üretici firmanın yönergelerini okuyun satıcı firmayı değil. Bu önemli satıcı firmalar yanlış bilgi verebiliyor.
-
Bira kitlerini ne kadar sürede tüketmeliyim?
Tamamen kendi tecrübeme göre konuşuyorum 5 ay sonra kitlerin tadı negatife doğru gidiyor ilk 3 ay içinde tüketseniz iyi olur düşüncesindeyim. 1 seneden fazla rafta bira ev yapımı birayı tutmanız da önerilmez. Bilinçli olarak uzun süre rafta bira tutacaksanız oksijen emen kapak kullanabilirsiniz.
-
12 litrelik bira kitini 30 litrelik kovada hazırlayabilir miyim?
Fermantasyon için kovada 1/4 oranında boşluk gerekir mesela 12 litre bira yapacaksanız bu mantıkla ortalama 16 litre kovaya ihtiyacınız vardır. 30 litrelik bir kovada iki tane 12 litrelik kit ile bira yapabilirsiniz.
-
12 litrelik bira kitini kuracağım kovanın hacmi ne olmalıdır?
1/4 oranına dikkat edin 12 litrelik bira için 3 litre boşluk idealdir. Tabii buğday birası gibi çok köpüren biralarda bu oran arttırılabilir ama bu özel bir durumdur.
-
Dekstroz ve kuru malt özü arasındaki farklar nelerdir, biranın tadına nasıl etki eder?
Dekstroz şeker cinsi olarak hızlı fermente olduğu için ev biracıları için ideal gelse de malt özü içerdiği şeker cinsi nedeniyle bira yapımına daha uygundur.
-
Bira yapımında içme suyu yerine çeşme suyu kullanabilir miyim?
Evet Tam tahıl biracılıkta yöntemleri vardır ancak kit biracılığında gerek yok herhangi bir sevdiğiniz içme suyunu kullanabilirsiniz. Bira kitinin içinde ihtiyacınız olan mineraller çoktan işlenmiştir. Gene de şebekeden çeşme suyu kullanmak isterseniz aşağıdaki yazımızı okuyabilirsiniz:
-
Yaz aylarında hangi biraları yapabilirim?
Yaz aylarında en iyi fermantasyon sıcaklığı yüksek biralar yapılabilir. Buna örnek olarak buğday birası ve Belçika biraları örnek verilebilir. Tabii sıcaklıklarda ani taşmalar olur o yüzden aşağıdaki gibi farklı bir hava kilidi düzeneği gerekli.
-
Kit Birasını modifiye edebilirim?
Evet kit biracılığında zevkinize göre aşağıdaki modifikasyonları yapabilirsiniz.
- Kit Birasına Malt Özü Eklemek
- Kit Birasına Bal/Pekmez Eklemek
- Kit Birasına Maya Değiştirmek
- Kit Birasına Şerbetçi Otu Eklemek
- Kit Birasına Meyve Eklemek
- Kit Birasına Kahve Eklemek
- Kit Birasına Baharat Eklemek
- Kit Birasına Acı Biber Eklemek
- Kit Birasının Alkol Seviyesini Yükseltmek
- Kit Biracılığında Volüm Ayarlama
- Kit biracılığında steep demleme yöntemi ile malt haşlamak
- Kit Biracılığında Partial Mash Kullanma
-
Kitler tam tahıl tekniğindeki gibi kaynatılmalı mı?
Kitler sonuçta sıvı malt özüdür ve modern sıvı malt özü üreticileri malt özlerinin kaynatılmasını önermez. Bunun nedeni kitlerde şerbetçi otu aroması vardır ve kaynatmada bu aromalar uçabilir. Malt özü kaynatarak bira çeşitlendirmek isterseniz malt özünün şerbetçi otsuz olmasına dikkat edin.
-
Kit biracılığında fazladan şerbetçi otu nasıl eklenir?
Kit biracılığında şerbetçi otu genel olarak soğuk ekleme yöntemi ile eklenir çünkü genel olarak kit üreticileri kitlerin kaynatılmasını önermez. Soğuk ekleme hakkında detaylı bilgi için aşağıdaki bağlantıyı tıklayabilirsiniz:
Şerbetçi otu nasıl kullanılır?
BİRA MAYALARI
-
Bira kiti için fazladan maya almalı mıyım?
Kit mayası ile de bira yapabilirsiniz ancak bu maya uzun süre beklemiş olabilir. Bunun yanında kit mayaları çoğu için standarttır bazıları her türe aynı mayayı kullanılır. Biranıza artı bir özellik katmak isterseniz fazladan maya almalısınız.
-
Bira mayasını kuru mu atmalıyım yoksa mayayı uyandırmalıyım?
Bira mayasını kullanmak aslında çok doğru bir yaklaşım değildir. Maya üreticileri bile bira mayasının uyandırılmasını önerirler. Maya uyandırma hakkındaki yazımız için lütfen aşağıdaki bağlantıyı tıklayın:
-
Maya uyandırma sırasında hangi şekeri kullanmalıyım; toz şeker, dekstroz, kuru & sıvı malt özü?
İdeali kuru malt özü kullanmaktır ama herhangi bir şekeri kullanabilirsiniz. Malt özü kullanmak biraz maya uyanma sürecini geciktirebilir.
-
Mayalar için ideal sıcaklıklar nelerdir?
Üretici firmalar paketlerin üzerine ideal çalışma sıcaklığını yazarlar, tabii ki ale maya ile lager mayanın çalışma sıcaklıkları farklıdır. Ev biracılığında kullanılan maya sıcaklık aralıkları geniş tutulabilir. Ama bu bira yaparken sıcaklıklar arasında gelip gidebileceğiniz anlama gelmez. Mayayı önerilen ideal sıcaklık aralığında çalıştırmak mayayı daha rahat ortam sağlayacaktır ve biraya çok değer katacaktır. Ale mayalar için genelde bu 18-22 derece iken Lager mayalar için 11-15 arasındadır.
-
Bira mayaları çok pahalı bira yapımında dipte kalan tortuyu kullanabilir miyim?
Evet bu mümkün aşağıdaki yazımızı okuyabilirsiniz:
BİRA FERMANTASYONU HAKKINDA
-
Fermantasyon kovamda hava kilidi faaliyeti başlamadı
Öncelikle mayayı uyandırdınız mı? Mayayı uyandırıyorsanız ve 48 saat içinde başlamadıysa hava kaçağı vardır. Musluk bağlantı noktasını, hava contasını ve kapağın temas yüzeylerini kontrol edin. Özellikle büyük kovalar açılma bölgesindeki kapak birleşme yerinden hava sızdırır gerekiyorsa kovanın kapak temas bölgesini bantlayın. Musluk kısmındaki vidalı bölgeyi 4 kat salmastra yani teflon ile sarın.
-
Fermantasyon sürecinde nelere dikkat etmeliyim?
Bunun içinde fermantasyon süreci isimli yazımızı okuyabilirsiniz:
-
Fermantasyonu için ortam sıcaklığı ne olmalı?
Ortam sıcaklığı mayanın ideal sıcaklık aralığında olmalıdır. Ale mayalar için genelde bu 18-22 derece iken Lager mayalar için 11-15 arasındadır. Mesela Ale yapıyorsunuz ama sıcaklık 24 derece ideal sıcaklığınız 18 derece bu durumda Sıcaklık arttıkça mayanın verdiği karmaşık tatlar artar.Daha detaylı bilgi için aşağıdaki yazımızı okuyabilirsiniz:
Ev biracılığında sıcaklığın fermantasyona etkisi
-
Ev yapımı bira kaç günde fermente olur?
Normal fermantasyon süreci koşullar sağlandığında 2 hafta sürer. Tabii bu iki hafta sonunda ikinci fermantasyon yaparsanız en az 1 haftaya daha ihtiyacınız var.
-
Kova üzerindeki hava kilidinden taşma oldu bunu nasıl engelleyebilirim?
Daha az dirençli bir hava kilidi kullanmanız gerek bunun için aşağıdaki yazımızı okuyabilirsiniz:
Buğday birasının aşırı köpürmesi
-
Taşmadan dolayı hava kilidim tıkandı, nasıl temizleyebilirim
Hava kilidini hemen alıp sıcak suyla yıkayın ve pwb bir benzeri kimyasalda uzun süre bekletin.
-
Hava kilidini fermantasyon sırasında söküp takmam biramı olumsuz etkiler mi?
Zorunlu olmadıkça bu işlemi yapmayın ve yapacaksanız da yerine temiz bir hava kilidini hızlıca yerleştirin.
-
Fermantasyon kovasının sıcaklığını düşürmek veya yükseltmek için neler yapabilirim?
Fermantasyon kovasının ısısını düşürmek için en iyi yol aslında termostat takılmış bir buzdolabıdır. Bu yoksa ikinci en iyi yol izolasyonlu bir kutu içine fermantasyon kovasını yerleştirmektir. Bu yerleştirme sağlandıktan sonra şişeler içinde bular yardımıyla soğukluk düşürülür. Soğukluk korunması için fermantasyon kovası ıslak bir havlu ile sarılabilir. Dikkat edilmesi gereken nokta şu yalıtılmış bir alana 1.5 litre pet şişelerle su koyup soğutursanız iyi bir yalıtımda şişe başı 20C derece düşürebilirsiniz daha fazla değil. Dolayısıyla fermantasyon yapmak için buzdolabı kullanmıyorsanız lager yapımı biraz zorlar
Kış aylarında ise fermantasyon kovasını ısıtmak için gerekli aparatlar tedarikçi firmalarda mevcuttur.
BİRA ŞİŞELEME ve DİNLENDİRME
-
Ev yapımı bira şişede kaç gün beklemeli?
Ev yapımı birada genel olarak bir kural olmamasına rağmen pratik minimum bekleme süreleri aşağıdaki gibidir:
Ale biralar şişede en az 1 ay
Lager biralar en az 2 ay
Belçika biraları en az 2ay
Beklemesi iyidir daha fazla şişede bekleme birayı daha fazla olgunlaştıracak ve bira iyi gazlanacaktır. Malzeme satan ticari firmaların dediği gibi 1 haftada kaliteli bira içemezsiniz.
-
Şişelemeden sonra üstte oluşan tortunun nedeni nedir, ne yapmalıyım?
Bu tortu yoğun bira tortusunun şişeye girmesinden kaynaklanır. Sifonlanmış birada bu tarz sorunlar görmezseniz , sifonlama ve ikinci fermantasyon için aşağıdaki yazımızı okuyabilirsiniz:
-
Biralar şişelerde hangi sıcaklıkta bekletilmelidir, ortam şartları ne olmalıdır?
Şişeleme yapıldıktan sonra aslında fermantasyon küçük oranda şişenin içinde de devam eder. O yüzden şişeleme yaptıktan sonra 2 hafta gibi bir süre daha fermantasyonun gerçekleşeceği sıcaklıkta şişeyi bekletmek iyi olur. Sonra oda sıcaklığında bekletebilirsiniz.
-
Şişelemeden önce her seferinde PBW ve Star San ile temizleme işlemi yapmam gerekmekte midir?
PBW tarzı bir kimyasalı isterseniz her zaman kullanabilirsiniz ama esasen dışarıdan aldığınız bir şişenin içindeki tortuları ve kalıntıları temizlemek için bu kimyasal türevleri kullanılır. Eğer kendi yaptığınız birayı içtikten hemen sonra sıcak su ile çalkalarsanız pbw ye gerek kalmaz.
Starsan türevleri ise arındırıcıdır ve her zaman şişelemeden önce kullanılması gereklidir.
-
Cam şişe yerine pet şişe kullanabilir miyim? Pet şişe kullanmak birayı nasıl etkiler?
Pet şişeleri gerçekten kaliteli şekilde özle bira için alırsanız kullanabilirsiniz. Ancak çoğu kişi ucuz ve pratik olsun diye normal kola şişeleri gibi şişeler kullanıyor. Çok sağlıklı değil biranın tadına direk plastik geçiyor deneyerek gördük diyebilirim. Pet şişe kullanma şişenin kırılma ve patlama riskini neredeyse yok etiği için genelde tercih edilir.
Merhaba, emeğinize sağlık. Çok güzel yazı olmuş. Oksijen emen kapak nedir?
Merhaba oksijen emici kapak Amerika’da çok kullanıyor Türkiye’de de satılmaya başlandı. Metal kapağın altındaki beyaz mühür kısmındaki conta oksijen emici özelliğe sahiptir.Üreticilerin verdiği bilgiye göre bu contalar şişelenmiş biradaki oksijeni emdikleri için bira daha uzun süre dayanır.
Biramin yuksek alkollu olmasi icin ne onerirsiniz?
Merhaba kit birası yapıyorsanız mesela %5 alkol civarinda standart kitler kullanıyorsanız malt özü kullanabilirsiniz fazla malt özü kullanırsanız alkol oranı yükselecektir ancak ona bağlı da fazl maya kullanmaniz gerekir