Çoğu ev biracısının en büyük kabusu sanırım OG yani ilk yoğunluğu tutturmakla alakalıdır. OG bizim için önemli çünkü fermentöre şırayı atmadan önce hidrometre ölçümü alıyoruz ve yoğunluk okuyoruz. Reçeteye göre OG tutturmamız tam tahıl işlemlerini işlemleri doğru yaptığımız anlamına gelir.
Kısaca hatırlatırsak OG hidrometre ile şıraya mayayı atmadan önce ölçülen değerdir. Bu değeri teorik olarak reçetelerden hesaplarız ve gerçek hayatta tam tahıl bira yaparken karşılaştırırız.
Ancak çoğu zaman ev biracıları OG’yi tutturamaz ve bunun nedenleri vardır. Aşağıda bu nedenleri teker teker inceleyelim:
1) Maltı Doğru Kırma
Malt doğru kırılmazsa mayşe verimini direk etkiler. Çok kabuklu kırılırsa verim düşüşü olur çok unlu kırılırsa da kazanda tıkanıklık ve birada aşırı bulanıklığa neden olabilir. OG açısından bakarsak bizim burada çok kabuklu kırmamız gerektiği ortaya çıkar o yüzden ana maltlar için doğru kırım çok önemli. Malt kırma ile ilgili yazımıza aşağıdan ulaşabilirsiniz:
Tam Tahıl Bira Yapımında Malt Nasıl Kırılır?
2) Kullandığınız Bira Programı ve Elinizdeki Maltların Değeri
Ana maltların şekere dönüşebilme güçleri vardır ve buna diastatik güç denir. Elinizdeki maltların ppg değerleri gerçek değeri kullandığınız programdaki maltlarla aynı olmalı. Yoksa programla hesap yaparsınız ama elinizdeki maltların değeri farklıdır dolayısıyla yanlış sonuç alırsınız. Mutlaka diastatik gücünden emin olduğunuz maltlar kullanın.
3) Tam Tahıl Biracılıkta Su Hesabı ve Kazanda Anlık Su Ölçümü
Su hesabı belki de OG için en önemli konudur çünkü kaynatma hacminde reçeteye göre doğru yerde değilseniz OG’yi tutturmanız çok zordur. Ekipmanınıza göre su hesabı yapmayı bilmelisiniz ve mümkünse anlık su hacmini kazandan okumalsınız:
Ev Biracılığı için Başlangıç ve Kaynatma Suyu Hesabı
Tam Tahıl Biracılıkta Su Seviyesi Ölçümü
4) Mayşeleme İşleminde Sıcaklık
Mayşeleme işleminde sıcaklık çok önemlidir. Bu sıcaklık ayarlarına karar vermeniz gerek. Tek kademeli mayşeleme mi yapıyorsunuz yoksa çok kademeli mi? Veya hangi sıcaklık aralıklarında hangi enzimler çalışır? Bundan mayşeleme sıcaklıklarını belirlemenizde yardımcı olur.
Ev Biracılığında Mayşeleme Nedir?
Ev Biracılığında Kademeli Mayşeleme Nedir?
5) Ev Biracılığında Yağmurlama
Yağmurlama işlemi mayşeleme bittikten sonra yapılan işlemdir. Mayşe yatağındaki kalan artık şekerleri almak için yapılır. Genellikle 75°C’de yapılır çünkü bu sıcaklık malt kabuklarını yakmadığı gibi yataktaki şekeri daha rahat çözer yağmurlama sıcaklığı o yüzden önemlidir. Ne kadar yağmurlama yapacağınız konusunu daha önce anlattığımız su hesabı belirler.
Ev Biracılığında Yağmurlama Nedir?
6) Doğru Sıcaklıkta Hidrometre Ölçümü Alma
En çok yapılan yanlışların başında gene hidrometre okuma gelir. Hidrometre okumaları belli sıcaklıklarda yapılmalı genelde hidrometreler 20°C civarında doğru sonuç verir eğer şıranızı kaynatma sonunda soğuturken sıcak veya soğuk ölçerseniz sıcaklık farkı düzeltmesi yapmanzı gerekir.
Ev Biracılığında Hidrometre Kullanımı
7) Kullandığınız Ekipmanın Verimi
Kullandığınız ekipmanın verimini biliyor musunuz? Yani tam tahıl bira yaptığınızda ve her şey yolunda olduğunda ekipman toplam prosesle beraber ne kadar verim veriyor? Genelde bu %75-%80 arasıdır. Örnek olarak eğer kullanacağınız belli bir miktar malt 100 gram şeker veriyorsa ekipmanınızla maksimum %75 -%80 civarı verim alırsınız. Sisteminizin verimini bilmeniz gerekki OG ona göre hesaplansın.
Mayşe Verimi Nedir Nasıl Hesaplanır?