Manyetik karıştırıcı yani stir plate yapımı günler geçtikçe bir çok sitede ve kanalda uygulamalı olarak anlatılmakta. Esasen mekanizma basit manyetik balık denen bir aparatı kap içinde çevirmek için yapılıyor. Ama neden böyle bir şeye ihtiyaç duyuyoruz?
Bu alet ev biracılığında mayayı oksijen varlığında çoğaltmak veya buzdolabında bekleyen yıkanmış mayayı aktifleştirmek için kullanılıyor. ama genel olarak aşağıdaki durumlarda kullanılır:
1) Sıvı mayadan starter hazırlamak için (genelde Amerika ve yabancı ülkelerde)
2) Az kuru mayayı çoğaltmak için
3) Maya yıkama sonucunda dolapta 1 haftadan fazla bekleyen mayayı tekrar uyandırmak için.
Şimdi konu şu bu manyetik karıştırıcıyı nasıl üretmeliyiz? Veya en basit şekilde nasıl üretebiliriz?Biz bu aleti defalarca üretip maya uyandırdığımız için en basit şekliyle burada anlatacağız, geri kalanını siz kendiniz deneyerek bulabilirsiniz. Tipik profesyonel bir manyetik karıştırıcı aşağıdaki gibidir:
Genel olarak nasıl çalıştığını görmek isterseniz youtube da çok video vardır
Öncelikle bir kaç kabulle başlayalım:
- Manyetik karıştırıcıya açma kapama düğmesi koymanıza gerek yok. Çünkü zaten çalışmaya başladı mı en az iki gün çalışacak, sürekli aç kapa yapmayacaksınız.
- Ev biracılığı için manyetik karıştırıcıda hız ayarı yapmanıza gerek yok, biz en hızlı şekilde çevirmeyi standart kabul edeceğiz. Neden çünkü esas olarak braukaiser sitesinin çalışmasını ele alacağız detaylar için aşağıdaki bağlantıyı okuyabilirsiniz:
http://braukaiser.com/blog/blog/2013/03/25/stir-speed-and-yeast-growth/
Gene de çoğu yerde bu konunun büyük bir tartışma konusu olduğunu görebilirsiniz.
Hız ayarını ortadan kaldırmanın bir avantajı daha var, hız ayarı için potansiyometre veya dimer kullanacaksınız. Bu da motor hızını düşüren bir direnç ortaya çıkaracaktır.
Manyetik Karıştırıcı Stir Plate Yapımı İçin Hangi Malzemeler Gereklidir?
Basit bir manyetik karıştırıcı için aşağıdaki malzemeler gereklidir:
1) Proje Kutusu (126x136x54mm)
2) 8cm Kasa Fanı – Siyah – 80*80*25mm 1500 rpm
3) 12V 1A Adaptör 5.5X2.5 Uç
4) MJ-063 5.5X2.5mm 4 Pin Notebook Power Şase Soket
5) 10 adet Neodyum Mıknatıs Silindir D10x3
6) Yettiği kadar çift taraflı köpük bant isteğe bağlı sıcak silikon tabancası
7)Basit lehim ve havya takımı
Sistemi çalıştırmak için ise :
1) 1 Litre Erlen
2) Manyetik Balık 7 x 20 mm
gereklidir.
Manyetik Karıştırıcı Stir Plate Yapımı
Temel manyetik karıştırıcı stir plate yapımını kolay biçimde adım adım anlatacağız
Önce proje kutusunu açıyoruz ve fan motoru için iki adet çift taraflı bant yapıştırıyoruz.
Fanı ortaya yapıştırıyoruz ve fanın siyah kırmızı uçlarını konektöre lehimleyip bantlıyoruz. Sarı fan ucunu da bantlayıp köreltebiliriz. Aslında bu aşamada temel işlemler bitmiş oluyor.
Mıknatıslarla deneme yapabilirsiniz o yüzden önce çift taraflı köpük bant ile yapıştırın sonra isterseniz sıcak silikon tabancası ile yapıştırırsınız. Biz bu örnekte 10 tane mıknatısı arka arkaya yapıştırarak güçlü bir çekim alanı elde edeceğiz.
Daha şık olması için konektörün geldiği yeri işaretleyip ısı ile boşaltabilirsiniz.Böylece adaptör kablosunu çok rahat takabilirsiniz. Sonuçta stir plate uzun süre çalışacağı için açma kapama düğmesi yapmayacağız.
Son olarak proje kutusunu içinden gelen vidalarla kapatıyoruz ve tam ortasını işaretliyoruz. Nedeni şu ev yapımı manyetik karıştırıcıları kullanmak için daha elektrik yokken erlen ve manyetik balığı orta noktayı getirmelisiniz , fanın üstündeki mıknatıslar hareket etmez durumdayken manyetik balığı yakalarsa hiç bir sorun olmaz.
Manyetik karıştırıcımız aşağıdaki gibi verimli çalışmaktadır. Vortex denen girdapları oluşturması verimli çalıştığını gösteriyor.
Bunun yerine akvaryum hava motoru kullansak olmaz mı?