Kit ile Bira Yapmanın Püf Noktaları

Kit ile bira yapmanın püf noktaları

Kit ile bira yapımı – Evde bira yapımı – Bira kiti

Evde bira yapımı ve ev biracılığı hakkında bilmeniz ve dikkat etmeniz gereken her şeyi bu yazımızda bulabilirsiniz.

 

Evde bira yapımı hakkında bilmeniz gereken her şey

Evde bira yapımında temizlik

 

Temizlik Olmadan Olmaz!!!

Bira ile uğraşan herkesin olmazsa olmazıdır temizlik. O yüzden uygun kimyasallarla bu temizliğin yapılması gerekir. Prensip olarak biraya değen her alet bu kimyasallarla temizlenmeli. Kaynatmak da tabii bir temizlik yöntemidir ve genel durumlar için geçerlidir. Starsan ve PWB dışında temizleyici kimyasal kullanmak son çare olmalı.

 

kit biracılığında temizlik

kit biracılığında temizlik

Evde bira kitleri hakkında bilgi – Evde bira yapım kiti

Bira Kitinizi Tanıyın

Bira kiti Ale mi? Lager mi? Bira kiti şeker kullanımı istiyor mu? Bira kitinin ilk şıradaki yoğunluğu nedir? Bira kitinden beklentiniz tam olarak tat mı, yoksa deneme amacınız mı var? Bu soruların cevabını vermeniz gerekir. Genelde ilk başlayanlar özellikle yakın bulduğu tattaki bira kitini yapmayı denerler o da Türkiye’de Pilsner’dir. Yaptığınız birayı tanıyor musunuz? Çünkü yaptığınız bira kitinin yüksek ihtimal ticari olarak benzeri dışarıda var. Bu işte motivasyon için nasıl bir karakterde bira istediğiniz çok önemli. Bilmediğiniz bir bira tadını (mesela “Bockbier”) yaparsanız iyi olup olmadığını anlayamazsınız.

 

Bira Kitleri

Bira Kitleri

 

Bira kiti modifikasyonu – Bira kiti modifikasyon önerileri

Bira Kiti Modifiye Etmeyi Öğrenin

Daha farklı biralar istiyorsunuz ancak tam tahılla uğraşmak istemiyorsunuz. Bira kiti kaynatarak şerbetçi otu ve malt dengesi gibi bazı parametrelerle oynayabilirsiniz. Önce normal yolla kitler yapın, süreç zaten sizi yavaş yavaş bir noktaya getirecek. Kesinlikle acele edip her şeyi yapma hevesine kapılmayın. İlerde tam tahıl ile bira kitini aynı anda kullanabilirsiniz, bu tür yöntemler var.

 

Bira mayası nedir? – Bira mayası hakkında bilgi

Bira Mayanızı Tanıyın

Kitlerden çıkan mayalar genel olarak ale maltı. Dikkat ederseniz herhangi bir markanın Pilsner kitinden çıkan mayayla ale kitinden çıkan maya aynıdır. Oysa böyle olmaması gerek ikisi de yapı olarak çok farklı kitler. Kendiniz daha doğru bir profesyonel maya alabilirsiniz. İkinci unsur ne kadar maya kullanacaksınız. Pratik kullanımlar gerçekleştirebilir ancak özel ölçülerin hesaplanması gerek. Mr. Malty sitesinden maya kullanım hesabı yapabilirsiniz. Yurtdışında çoğu ev biracısı bu siteyi kullanır. Maya tanımları tedarikçi sitelerinde olsa da asıl üreticilerin kaynaklarını okumakta da fayda var. Ama pratikte hangi maya hangi türde kullanılır bilgisini arıyorsanız özellikle tam tahıl formüllerini incelemenizi tavsiye ederim.

 

Bira Mayası

Bira Mayası

 

Maya uyandırma – Maya uyandırma nasıl yapılır?

Mayayı Uyandırın

Mayayı uyandırmak size aşırı avantaj sağlar. İsterseniz kuru malt özüyle maya bile çoğaltabilirsiniz. Sıvı içerisinde uyanmış maya öncellikle mayanın bozuk olmadığının kanıtıdır. İkinci olarak sıvı içerisinde uyandığından fermantasyon kabının içinde uyanıp uyanmama riskini ortadan kaldırırsınız. Yani özellikle orta Anadolu’da yaşayanlar kışın kova sıcaklıkları 15 derecede civarı olabilir. Maya kuru şekilde bu sıcaklıkta uyanmaz. Genelde ev biracıları mayayı uyandırmaya korkuyor. Gerçekte, uyandırmamak uyandırmaktan daha da tehlikelidir.

Maya uyandırma sayfasına gidin

Yoğunluk ölçümü – Bira yoğunluk ölçümü nasıl yapılır?

Yoğunluk Okuması Yapmadan Çalışmayın

OG (Original Gravity) ilk yoğunluk ve son yoğunluk FG (Final Gravity) iki önemli kavramdır. OG önemlidir çünkü bu değer fermantasyona başlama yoğunluğunuzdur. Şeker su oranını buna göre ayarlarsınız. FG önemlidir çünkü fermantasyonu bu değerle bitirirsiniz. Bunları hidrometre okuyarak öğrenmek önemlidir.

 

Candi şekeri ne için kullanılır?

Sofra Şekeri yerine Candi veya Malt Özü Kullanın

Sofra şekeri sukrozdur mümkünse kullanmayın. Bunun yerine invert (evritik) şeker olan Belçika Candi veya ticari anlamda satılan DME(Dry Malt Extract) Kuru Malt Özü veya LME (Liquid Malt Extract) kullanın. Veya iki malt özü ile satılan Premimum kitlerde çözüm olabilir.

 

Fermantasyon sıcaklığı – Bira yapımında ideal sıcaklık

Fermantasyon Kovasında Sıcaklık Kontrolünü İyi Yapın

Birada sıcaklık dalgalanması çok büyük bir problemdir. Maya aralığını geniş seçebilirsiniz ama maya aralığını geniş seçtiniz diye sıcaklığın yukarı aşağı dalgalanmasına izin veremezsiniz. Bu istenmeyen alkol türevlerinin çıkmasına yol açar. Mutlaka fermantasyon kovanızın dışında sabit dijital bir termostat koyun.

 

Fermantasyon kovası

Fermantasyon Kovanız Sızdırmaz mı?

Cam damacanalar dışında sızdırmazlık kontrolü zor olabiliyor. Özellikle bira yapımcılarının geneli, birayı kovada yapıyor. Çünkü daha az maliyetli ve temizliği daha kolay. Ayrıca musluklu olması kovanın başka bir avantajı. Ancak kova her an aşağıdaki musluktan ve bağlantı yerlerinden sıvı sızdırabilir. Bunun için contalar mutlaka yüzeye dik yapışmalı ve ek olarak musluk vidasına salmastra (teflon) sarılmalıdır. Mümkünse teflon en az baştan sona musluk dişlerine 4 kat sarılmalı ve musluk sıkı şekilde contalar ile sıkılmalıdır. Üst kapaktaki hava kilidi contası zamanla gevşer bunu da arada değiştirmek gerekir. Kullandığınız fermantasyon kovası kapağında güvenli sızdırmaz kapatma yoksa özellikle kapak kısmını ve tutacak kısmını bantlamanızı öneririm. İkinci fermantasyon yapanlar için başka bir alternatif : musluksuz bir kovada birinci fermantasyonu yapın, ikinci fermantasyon için musluklu kaba aktarım yapın.

 

Kit ile bira yapmanın püf noktaları

Kit ile bira yapmanın püf noktaları

 

Hava kilidi türü – Evde bira yapımında hava kilidi türleri

Hava Kilidi Türüne Dikkat Edin

Hava kilidi başlı başına problem olabiliyor. Buğday birası yapanlar şeker su dengesini ölçerek iyi ayarlamadıysa kitte taşma gerçekleşebilir. Daha kötüsü küçük hava kilidinden aşırı bir kusma görülür. Bunun için hortumlu hava kilidi kullanıp hortumu biraz uzatabilirsiniz. Amaç yerçekimi etkisini sıvıya karşı kullanmaktır. Boruyu ne kadar uzatırsanız gaz etkisinde olan sıvıya o kadar çok yer çekimi etkisi uygularsınız.

 

Bira sifonu – Bira sifonu nasıl yapılır? – Bira sifonu nedir?

Maya Sevmiyorsanız Mutlaka Sifonlama Yapın

Kimi profesyonel biracılar bilinçli şekilde maya sever. Bunu üretmek için fermantasyon kovasına fazladan maya bile atarlar. Hatta şişelerken şişenin içine atarlar. Yeni başlayanlar ise istemedikleri halde her biranın dibinde maya görürler. Pilsen gibi temiz duru biraya alışık ülkelerde bu sevilmez. Bunun için sifonlama yapmalısınız. Sifonlama ile beraber çökeltici kimyasallar kullanabilirsiniz.

Sifonlama ve ikinci fermantasyon detayı için tıklayın

Fermantasyon – Bira Fermantasyonu – Fermantasyondan Önce Nelere Dikkat Edilir?

Fermantasyona Geçmeden Önceki Adıma Dikkat Edin

Fermantasyona geçmeden önce kaptaki şerbet soğutularak hızlı bir şekilde şıraya çevrilmelidir. Kit biracılığında malt özü fermantasyon kabına dökülür, kovaya döküm işleminde tenekede kalan malt özünün yoğunluğu fazla olduğu için tenekeye yapışmış durumdadır. Bu yapışmış özü kullanmak için bira yapanlar genelde 2-3 lt kaynar su ile bu malt özünü çözerler ve fermantasyon kovasına dökerler. Üstüne de ılık su döküp, karıştırıp şırayı hazırlarlar. Ancak dikkatli olmak gerekir çünkü hazırladığınız şıra döktüğünüz kaynar su ve ılık su ile oranlandığında yüksek sıcaklıkta kalabilir.

Örnek:

23 litre ale kiti yapmak için gerekli malzemeler:

önce 3 litre kaynar su ve şekerin kaynar suyu+ılık su ile 38-400C ‘ye çıkardınız. Ya 200 ‘lere düşmesini bekleyecekseniz ya da serpantin ile soğutacaksın yoksa dimetilsülfat üretirsiniz ve bu istenmez. (Gene üstüne basarak belirtiyorum no chill tekniği istisnadır).

 

Bira kiti yapımı için pratik bilgiler – Bira kiti yapımında dikkat edilmesi gerekenler

Pratik yöntemler şöyledir:

  1. Kit yapmaya karar verdiğiniz an kiti açmadan teneke ile kaynar suyun içine 1 saat önce koyun üstünü kapatın. Tenekenin özellikle her yerinin kaynar su ile temas etmesi önemli. Böylece kitin içindeki yoğun şerbet iyice sıvılaşacaktır.
  2. Şekeri de fermantasyon kovasında sıcak suda en az bir saat önce çözün ve üstünü kapatarak soğumasını bekleyin böylece şeker sıcaklığı şıra sıcaklığına daha az etki edecektir.
  3. Kitin içinde arta kalan malt özünü seyreltip almak için kaynar su dökmenize gerek yok 60-700C derece arası su dökün.
  4. 5 litre suyu her zaman kit birası yapmadan önce 100C’nin altına soğutun. Mesela 23 lt bir kit yapacaksınız. Yukarıdaki üç işlemi yapıp şekeri ve malt özünü kovaya dökün.18 lt’ye kadar oda sıcaklığında su ile fermantasyon kovasını doldurun. Sıcaklığı ölçün, yüksekse hazırladığınız soğuk suyu ilave etmeye başlayın.
  5. Yoğunluk ölçümü için ara zamanlarda biradan numune alacaksanız veya ikinci fermantasyon yaparken hacimdeki düşüşü istemiyorsanız. Hedef hacminizin biraz üstünde su koyabilirsiniz. Mesela 23 lt’yi göz kararı biraz geçebilirsiniz ama bu değer 23,5 lt olmasın.

 

Bira şişeleme – Bira şişeleme zamanı – Bira şişelerken dikkat edilmesi gerekenler

 

  • Şişelemeye Dikkat

Şişe kapatma aletinin kalitesi nedeniyle de gaz kaçışı çok gözlemlenmekte. Genelde elle çalışan şişeleme aparatları ile eğer şişeye dik açıyla girmezseniz kapağı doğru şekilde kapatmayabilirsiniz. Şişenin tam kapanması için aparatı birkaç çevirerek birkaç yerden tekrar sıkıştırma yapmak size avantaj sağlar. En azından içiniz daha rahat eder. Bunun yanında şişe sıvama yöntemi ile kapanır dolayısıyla kesin çözüm isterseniz daha profesyonel kollu şişe kapatıcıya ihtiyacınız var.

Bira Şişeleme

Bira Şişeleme

 

 

  • Şişeyi Bekletmek Önemlidir

Üzgünüm şimdi yazacağıma itiraz edebilirsiniz ama yazacaklarım tamamen tecrübeye dayalı gerçekler. Kitler bir hafta fermantasyon işlemi, iki hafta şişede durarak biraya dönüşmüyor. Tecrübelerime göre pilsner kitleri ale mayası ile birleşince hızlı şekilde içilecek duruma geliyor ama biranın içilebilmesi asla kaliteli olması anlamına gelmez. Normal bir ale kitinin en az 1 ay dik olarak rafta beklemesi gerekir. Belçika kitleri ise en az iki ay şişede rafta dik olarak bekletilmeli. Bunlara ilave olaraktan dolapta ani soğutulmamalı dik olarak normal dolap sıcaklığında 2 hafta bekletilmesi tavsiye edilir.

Kit ile bira yapmanın püf noktaları yazımızda kit biracılığı konusunda temel bilgileri vermeye çalıştık. Sizin de eklemek istediğiniz konular olursa yorumlar kısmına yazabilirsiniz.

Yazıyı beğendiniz mi?

Yıldızın üstüne tıklayın

Puan 4.8 / 5. kaç kişi puanladı: 110

İlk puanı siz verin

Daha fazlası için

Sosyal medyada bizi takip edin

 

 

Subscribe
Bildir
guest

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

3 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
İstemi

23 litre birayı nasıl yapacağız damacana da

Tansel KÜÇÜKYİĞİT

merhabalar, candi şekerinden bahsederken sofra şekeri saf sukrozdur kullanmayın candi şekeri, DME, LME önerisi var. Ancak butik birada candi şekerinin açıklamasında “Karamel veya yanık tatlar içermeyen ve saf sukrozdan oluşan bu şeker, arzu edilirse tat profilini değiştirmeden alkol oranını arttırmak için diğer koyu renkli bira kitlerinde de kullanılabili” açıklaması var. Bu iki açıklamanın birinde yahut benim anlayışımda bir yanlışlık olmalı. Aydınlatırsanız sevinirim.

error: Content is protected !!
3
0
Would love your thoughts, please comment.x