Bira kiti özelleştirilmiş bir sıvı malt özüdür. Özellikle bazı ticari biralarının benzeri şeklinde üretilirler. Yani şerbetçi otu ve malt dengesi kopyalandığı ticari biraya yakın özel malt özleridir. Sabit reçetelere göre üretilirler.
Malt özleri hakkında daha detaylı bilgiye sahip olmak isterseniz lütfen aşağıdaki bağlantıyı tıklayın:
Kit biraları genel olarak üç kategoride satışa sunulurlar:
- Lager
- Ale
- Buğday
Bunun yanında bazı kitler daha özeldir ve iki teneke ile satılır. Bu tarz kitlerde genelde kullanıcı dışarıdan malt özü veya şeker takviyesi kullanılmaz. Bira kitlerini malt özünden ayıran başka konu ise kapaklarının altında bira mayası olmasıdır.
Hazır kitler modifiye edilebilir yani içlerine tam tahıl veya şerbetçi otu gibi başka katkılar eklenebilir. Ancak hazır bira kitlerinde şerbetçi otu ve malt oranları sabittir. Dolayısıyla hazır kit modifiyesi birayı daha da ağırlaştırır. Ne yazık ki istediğiniz her biranın da hazır kit çeşidi yoktur. Eğer özel bir bira yapmak istiyorsanız ya malt özlerinden bira yapmanız veya kiti uygun şekilde modifiye etmeniz gerekir. Bunların hiçbiri isteğinize cevap vermezse son seçenek tam tahıl bira yapım tekniklerini kullanmaktır.
Bira Kitleri Hakkında Nelere Dikkat Edilmelidir?
Öncelikle gene John Palmer’ın kitabına gidelim Palmer iki konunun altını önemle çizmekte:
- Kit üstündeki talimatları takip edip sofra şekeri ve türevlerini eklemeyin.
- Kit birasından çıkan bira mayasında son kullanma tarihi ve üretici adı yoksa o mayayı kullanmayın. Bunun nedeni mayanın tarihi geçmiş olabilir veya kargolama sürecinde bozuluş olabilir.
Tabii kendiniz tecrübe edip deneyerek daha iyi bir görüşe sahip olabilirsiniz.
Aşağıdaki yazımızı detaylı bilgi için okuyabilirsiniz:
Bira kiti yapımında püf noktalar nelerdir
Kit Modifikasyonu Nasıl Yapılır?
Kiti Modifikasyonu fermente olabilen ve aroma veren malzemeler ile kiti değiştirme yöntemidir. Biz öneri olarak aşağıdaki maddeleri sıralayacağız. Normal ve candi şekeri modifikasyon dışı tutulmuştur.
1) Malt Özü Eklemek
2) Bal veya Pekmez Eklemek
3) Maya Değiştirme
4) Şerbetçi Otu Eklemek
5) Meyve Eklemek
6) Kahve Eklemek
7) Baharat Eklemek
8) Acı Biber Eklemek
9) Alkol Seviyesini Yükseltmek
10) Volüm Ayarlama
11) Steep demleme yöntemi ile malt haşlamak
12) Partial Mash (Kısmi Mayşeleme)Kullanma