Evde Yapılan Biranın Raf Ömrü

Evde yapılan biranın raf ömrü konusu çoğu zaman tartışmalı bir konudur. Nedeni ise bir biranın raf ömrünün tamamlandığını öğrenmek için bilimsel testlere gerek duyulmaktadır. Ancak duyularımızla algılayabildiğimiz bariz bir hata varsa bu da bir kanıttır. Duyularımızla bir besin maddesinin bozulduğunu anlıyorsak gerçekten de bozulma ve raf ömrü son aşamadadır. Bu yazıda genel çerçeve yani biranın raf ömrünü etkileyen unsurlar anlatılacaktır. Yazının sonunda ise bilimsel bir patent incelenerek konu genişletilecektir. Umarım olaya bakış açınızı değiştiren  bir yazı olur.

Biranın raf ömrünü etkileyen belirli unsurlar vardır. Ev biracıları bunu çok iyi bilir bira bekledikçe karakter değiştirir. Aslında bira yaşlanır! Biranın hayatı da insanlar gibi bir çan eğrisidir. Gelişir en verimli seviyeye gelir sonra yaşlanarak ölür. Buradaki fark en verimli seviyede bizim birayı tüketmemiz yani öldürmemizdir.

Evde Yapılan Biranın Raf Ömrü

Evde Yapılan Biranın Raf Ömrü

Ev birası kaç ay bozulmadan dayanır?

Sorunun sorulması çok normal ancak raf ömrünü etkileyen faktörleri aşağıda anlatacağız. Ancak bu iş hakkında yazan herkes güvenli bölgede kalmaya çalışır yani en iyi şartlarda 6 ay içinde ev birasının tüketilmesi uygundur diyebiliriz ama 6 ay sonra ev birası kesin bozulur diyemeyiz. Sifonlama işlemi de tabii ki önemlidir çünkü tortu ile son birayı ne kadar çok ayırırsanız tat profilini bira olgunlaştıkça daha iyi anlayabilirsiniz.

Evde Yapılan Biranın Raf Ömrü

Evde Yapılan Biranın Raf Ömrü

BİRANIN RAF ÖMRÜNÜ ETKİLEYEN FAKTÖRLER

ŞERBETÇİ OTU BİRAYI KORUR

Evde Yapılan Biranın Raf Ömrü

Evde Yapılan Biranın Raf Ömrü

Genel bilinen bir konu şerbetçi otunun bira ömrünü uzattığıdır. IPA türü bunun en iyi örneğidir. İngilizler biralarını uzun yolculuklarda korumak için bol şerbetçi otlu yapıyordu. IPA’nın da ana özelliği budur yani uzun süreye dayanabilmesi. Ancak IPA yapanlar bilir şerbetçi otu bira ömrünü uzatsa da şerbetçi otu aroması zamanla birada kaybolur o yüzden IPA’da çabuk tüketilir.

IPA hakkındaki yazımızı okumak için tıklayın

 

 

HİJYEN EV BİRACILIĞININ TEMELİDİR

Bira yaptığınız ortamın hijyeni ile şişelediğiniz biranın hijyeni doğru orantılıdır. Çoğu ev biracısı öz eleştiri yapmalı çünkü hijyen konusu en çok göz ardı edilen konudur. Raf ömrünü ve bozulmayı göz önüne alıyorsanız bu konuya ekstra önem vermelisiniz.

GÜNEŞ IŞIĞI ŞİŞELENMİŞ BİRANIN DÜŞMANIDIR

Evde Yapılan Biranın Raf Ömrü

Evde Yapılan Biranın Raf Ömrü

Bira şişelerinin kahverengi olması boşuna değildir. Birayı güneşin zararlı UV ışıklarından korumak için yapılmış bir işlemdir. Evet bira güneşi asla sevmez buzdolabında düşük derecede bitmiş birayı saklayamıyorsanız en azından güneş almayan gölge ve serin bir yer bulun. Tabii ki fıçı direk ışık teması olmadığı için şişeden daha iyidir.

BİRANIN OKSİJEN İLE TEMASI

Evde Yapılan Biranın Raf Ömrü

Evde Yapılan Biranın Raf Ömrü

Oksijen fermantasyon öncesi istenen bir elementken fermantasyon başladıktan sonra kesinlikle biranın içinde istenmez. Kovadan yapılan açık bira sifonlamalarında ve evde şişe dolumlarında şişeye oksijen girişi olur. Bunu engellemenin tek yolu fermantasyon kovasından veya damacanadan direk özel basınçlı fıçıya aktarım yapmaktır. Bunu yapmadığınız sürece oksijen ile temasınız hep olacaktır.

Eğer oksijenle temasınız varsa (ki yüksek ihtimal olacak) sıcaklık ve şişeleri çok hareket ettirmek durumu kötüleştirecektir. Buzdolabında duran şişenin raf ömrünün daha uzun olacağı kesindir.

Oksijen emici kapaklar var önlem olarak bunlarda kullanılabilir ne kadar etkililer bu ayrı bir tartışma konusu.

YÜKSEK ALKOL ORANI

Yüksek alkol oranı da raf ömrünü arttıran bir özelliktir. Ancak sırf raf ömrünü arttırmak içinde yüksek alkollü bira yapılmaz.  Bu tarz ev yapımı içkiler mesela bal şarabı ilginçtir çünkü açarsınız ve her ay başka bir içki içersiniz. Aylar geçtikçe karakterleri değişir.

BİRANIN RAF ÖMRÜ HAKKINDA YAPILAN PATENT ÇALIŞMASI

Bir önceki bölümlerde genel kabullerle beraber bir çerçeve çizdik. O kabuller bilimsel verilerin artık gündelik hayata girmiş hali gibi. Şimdi Arthur Henry Hughes tarafından yazılmış 2,472,252 kodlu Amerikan patentini inceleyelim. Patente aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz:

Patente ulaşmak için tıklayın

Hughes’un  yumurta akını sifonlamadan sonra biraya koyarak raf ömrü üzerine deneyler yapmıştır. Yumurta akının da raf ömrünü uzatan pozitif bir katkı olduğunu iddia etmektedir.

Burada yapılan çalışma Stout türü üzerine yapılmıştır. Ekleme işlemi ise şişelemeden önce yani sifonlama aşamasında yapılmıştır. Araştırmaya göre bira hacminin 0.02%-0.2% yüzde aralığında yumurta akı yeterlidir. Kullanılan yumurta ise kümes hayvanlarının veya ördeklerin yumurtasıdır.

Evde Yapılan Biranın Raf Ömrü

Evde Yapılan Biranın Raf Ömrü

Patente tablo 1 de belirtilen oranlarda yumurtaları eklemiştir .Daha sonra  „control“ denilen sütunla yani yumurta eklemediği bir partiyle  yumurta eklediği partiyi kıyaslamıştır. Bunu fıçı ve şişe için ayrı ayrı yapmıştır. Hughes aynı zamanda yoğunlukları üzerine de çalışma yapmıştır. Raf ömrünün ise en az 25% arttığını iddia eder.

Raf ömrünü ise asitlik oranıyla ölçmektedir. Tablo 2’de göreceğiniz üzere yumurta katılmış iki stout numunesinin asit oranları daha düşüktür. Bira olgunlaştıkça asit farkları açıkça görülüyor.

Evde Yapılan Biranın Raf Ömrü

Evde Yapılan Biranın Raf Ömrü

Tabii Hughes bunu Stout türünde yapmıştır ve bu türün tat profilini etkilemediğini söyler. Nedenini şöyle yorumlayabiliriz stout koyu,kahve ve toffie dediğimiz karamel tatlara sahiptir. Bu yüzden istenmeyen tatları çok iyi maskeler aynı işlemleri bir pilsner veya hafif biraya muhtemelen yapamazsınız. Stout üzerine çalışma yapmaları aslında tamamen tesadüf de değil çünkü patent Guiness firmasının üzerinde.

Yazıyı beğendiniz mi?

Yıldızın üstüne tıklayın

Puan 5 / 5. kaç kişi puanladı: 16

İlk puanı siz verin

Daha fazlası için

Sosyal medyada bizi takip edin

 

 

Subscribe
Bildir
guest

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
error: Content is protected !!
0
Would love your thoughts, please comment.x