Evde lager üretimi aslında sanıldığı kadar zor ve karmaşık bir süreç değildir. Tabii ki burada fabrikada üretilen bira gibi olacağını söylemiyoruz. Ancak lagerin sorunu özel bir şartlandırılmış (genellikle 120C) civarı dolaplar istemesidir. Ayrıca doapta uzun süre beklemesi de problem. Aslında yeterli yeriniz ve zamanınız varsa lager yapmak hem ekonomik hem de güzel bir uğraştır. Ama bunun için önce lager konusunda daha iyi bilgi almak için aşağıdaki yazıları okumanızı öneririm:
Lager Nasıl Yapılır?
Çoğu insan kit biracılığında lager kiti alır ve yapmaya çalışır. Ancak kitlerle verilen maya lager mayası değildir. Dışarıdan lager mayası aldığınız zamanda termos kaplarda soğutucu şişelerle lager yapmanız pek mümkün değil. Bu mayalar düşük sıcaklıklarda çalışır ve soğutucu dolap olmadan sıcaklık kontrolü çok zordur. Ev için en iyi çözümde normal bir buzdolabına termostat takarak olur.
Tam tahıl Lager bira yapmak aslında fermantasyon adımına kadar diğer biralarla aynıdır. Aşağıdaki tam tahıl bira yapımı yazısını okuyabilirsiniz:
Ev biracılığında lager nasıl yapılır?
1) Kaynamadan sonra şırayı hızlı soğutun ve yaklaşık 120C civarına (veya reçetenin istediği sıcaklıkta)
2) Lager mayasını uyandırın(ne kadar kullandığınıza dikkat edin genelde ale tipinden fazladır). Mayayı nasıl uyandıracağınızı öğrenmek için aşağıdaki bağlantıya bakabilirsiniz:
3) Lager yapma süreci aşağıda haftalara bölünmüş şekilde verilmiştir:
a) 1. Hafta :Yaklaşık bir hafta istenilen seviyede (120C civarına) fermantasyona bırakın.
b) 2. Hafta: Diasetil oluşumunu engellemek için 1. hafta sonunda sıcaklığı 12 saate bir 20C artırarak 180C’ye getirin ve 2. haftayı tamamlayın. 2. hafta sonunda birayı alın ve sifonlayın mutlaka çökeltici kimyasallar kullanın. Sifonlama için aşağıdaki bağlantıyı inceleyebilirsiniz:
c) 3. ve 4. Hafta: Fermantasyon dolabının ısısını minimum seviyede düşüğe alın (yani cold crush uygulayın) ve en az iki hafta böyle tutun. Vaktiniz varsa iki haftadan daha fazla da tutabilirsiniz. Cold crush tekniği ile ilgili yazı için aşağıdaki bağlantıya bakabilirsiniz:
Ev Biracılığında Cold Crush nedir?
4) En az 2 hafta cold crush aşamasından sonra birayı uygun şekerle şişeleyebilirsiniz. Tabii yapabiliyorsanız birayı 2-3 ay veya daha falz bekletebilirsiniz. Şişeleme anında bira soğuk olabilir önemli değil. Dilerseniz işiniz bitince biraları dolapta tutabilir veya oda sıcaklığında bırakabilirsiniz.
Yukarıdaki adımlardan daha farklı adım izleyen ev biracıları da olabilir. Ancak üstteki yöntem soğutucu dolabınız varsa en ideal evde lager bira yapımı yöntemlerden biridir.
Teşekkürler bu değerli bilgiler için.
İlginiz için biz teşekkür ederiz