Ev biracılığında ne yazık ki bir konuyu kabul etmeliyiz Türkçe kaynaklar çok yetersiz durumda. Aslında kaynak yetersiz demek isterken kitaplardan bahsetmiyorum. Bahsettiğim güvenilir ve deneysel çalışan bira gruplarının yayınladığı yazılar ve kaynaklar. Bugün bizim zemini kazarak zorla çıkardığımız bilgiler belki de Amerika’da garaj kültürü olan bir bira yapımcısı için çok sıradan bilgilerdir. Sonuçta bira konusunda o kadar güzel yabancı kaynaklar var ki ya alıntı yapmak zorunda kalıyorsunuz veya direk sayfanın kaynağını veriyorsunuz. Nedeni şu bu güvenilir siteler belli bir grup ve organizasyon şeklinde çalışıyor. Bizdeki blog çalışmaları ise çok bireysel. Bir deneysel bira sitesi düşünün 100 adet yazarı var ve hepsi deneysel biracı. Yapacakları işleri, tecrübe farklılıklarının sayısını düşünün. Ekip olma ve bilgi paylaşmanın verdiği gücü iyi bir okuyucu direk algılar. Türkiye kültür açısından biraz farklı, birayla ilgili fikir belirttiğiniz an karşınızda “lager sevici” bir kitle görüyorsunuz. Çünkü yıllar boyunca Türkiye’ye pilsner aşılandı ve genelde insanlar şu an pilsner gibi lager biralar dışındaki biraları yok sayıyor. Hâlbuki bizim ta 1937’lerde farklı bira çeşitleri olan “Ankara Birası” diye bir biramız vardı.
Bu pilsner sevgisi genel anlamda tek tip bira seven bir yoğun kitle oluşturduğu için, tabii ki biracılık çok kültürel anlamda çeşitlenmedi ta ki evde bira yapanlar çıkana kadar. Ama bu seferde alttan gelen bira yapım kültürü olmadığı için ileri gitmek isteyenler ciddi kaynak sorunlarıyla karşılaşmaya başladı. İngilizce bilen ve bu işle ilgilenenler “Palmer” , ” Papazian” gibi yazarları zaten yüksek ihtimal okumuştur. Fakat iş onları tercüme edip daha genele yaymaya gelince iş biraz karışıyor. Bira yapan kümülatif ilerleyen çok fazla gruplarımız olmadığı için okuduğumuz her şeyi ya birebire yakın çevirmeli veya deneyerek kanıtlamak zorunda kalıyoruz. Okuduğunu deneyip anlatmak ve bunu herkesin tekrar tekrar yapması bireysel olarak bizi ileri götürse de genele çok bir yararı yok. Dileğim ileride aşağıda paylaşacağım gibi yabancı kaynaklar ayarında grupların kurulması. Zor evet biliyorum. Bir kere toplumun alkole bakış açısı ve her şeyi ben bilirim egosu var, ikisi birleşince birlikte bu işi yapmak gerçekten zor. Gene de derinlerde bir yerde gerçekten birbirini anlayan butik biracılar olduğuna eminim. Zaten paylaşmaya beni iten de bu!
Genel kaynakları paylaşmayacağım zaten benim de gerçekten ilham aldığım kişilerden biri Sertaç Eker sitesinde paylaşmış:
http://evdebirayapimi.wixsite.com/evdebirayapimi/lnkler
Ben ek olarak birkaç bilgi daha yazacağım.
Şimdi İngilizce kaynak paylaşma nedenim hakkında uzun bir giriş yaptıktan sonra detaya girebiliriz:
- Camra Vancouver
Camra’nın açılımı “Campaign for Real Ale Society of British Columbia” şeklindedir. 1990 yılında Kanada’da kurulmuştur. Sürekli büyümektedir ve şu an CAMRA Vancouver adında alt şubesi vardır. Paylaşacağımız kaynaklar Camra Vancouver’a aittir.
Sitesine aşağıdan ulaşabilirsiniz:
bu kuruluşun youtube kanalında çok sağlam bilgilere ulaşabilirsiniz
- barleypopmaker.info
www.barleypopmaker.info sitesi özellikle BJCP (Bere Judge Certification Program) yani “bira hakemliği sertifikası programı hakkında” eğitim videolarına sahip bir sitedir.
Gene alternatif sağlam kaynaklar biridir.
Youtube kanalı aşağıdaki gibidir:
- brulosophy.com
Bu kaynak başka sitelerde de verilse de ben başka açıdan bahsetmek istiyorum. Bu sitenin “Exbeeriments” adı altında bir bölümü var ve burada bir sürü farklı alanda karşılaştırmalı bira deneyleri mevcut. Brülosophy bir grup olduğu için deneme sayıları, ulaştıkları sonuçlar gerçekten kayda değer. Okuduktan sonra bazılarını denemek isteyebilirsiniz. Bazı sorunların cevaplarını forumlarda çok öznel kişisel deneyimlerle okuyabilirsiniz ama burada özellikle denemeler yapılıyor.
Bağlantıya aşağıdan ulaşabilirsiniz:
http://brulosophy.com/projects/exbeeriments/