LME ve DME arasındaki kullanım farkı konusuna hızlı giriş yaparsak kit biracılarının çok iyi bildiği üzere:
LME (Liquid Malt Extract) : Sıvı Malt Özü
DME (Dry Malt Extract): Kuru Malt Özü
anlamına gelir.
Öncelikle malt özü tam olarak nedir kafanızda soru işareti varsa aşağıdaki yazımızı okumanızı öneririz:
Kit biracılığında ise şeker konstrasyonu az geldiği zaman genelde sofra şekeri ekleme eğilimine girişebiliriz çünkü bu ucuz ve kolay yoldur. Ancak şeker yerine kuru malt özü veya sıvı malt özü eklememiz biranın kalitesini artırır. Malt özü dediğimiz madde ana bileşik olarak arpadan gelen fermente edilebilir şekerlerdir. Tam tahıl biracılıkta özellikle bu ikisi kullanılmıyor (starter hazırlamayı saymıyorum) , malt şekeri zaten mayşelendirmeden kendi kendine geliyor. Bu tarz hazır ürünlere uğraşmanıza gerek yok.
Aslında özetlersek aldığınız herhangi bir kit belirli oranlarda malt ve şerbetçi otları ile karıştırılmış sıvı malt özüdür yani LME’dir. Premimum dediğimiz kitler mesela “Smugglers” içinden iki tane malt özü kutusu çıkar o yüzden şeker kullanmanıza gerek kalmaz. Ama siz tek kutulu bir kit alıyorsanız ve şeker kullanmak istemezseniz birayı daha da tok ve güçlü yapmak için LME veya DME kullanabilirsiniz.
Yalnız şunu söylemek gerek tabii ki LME ve DME kullanarak biranın karakterini ne kadar etkileyebilirsiniz orası ayrı bir konu, sonuçta içindeki malt ile oynayamıyorsunuz. Ben o yüzden genellikle kit yapacaksam Premium kitleri tercih ediyorum. Nedeni şu tek kutulu bir kitin malt özü ve alacağınız fazladan malt özü birbirinden farklı. İstemediğiniz bir karışım elde edebilirsiniz. Açıkçası malt özü ile yeniden bira yaratmak çok esnek bir biracılık değildir.
Malt özü ile ne yapabilirsiniz? En mantıklı kullanımlarından biri şerbetçi otu parametreleriyle oynamak olabilir. Bunun için malt özünü tıpkı tam tahıldaki son işlem gibi kaynatarak acılığını ek şerbetçi otuyla arttırabilirsiniz. Bu tabii ki sıcak ekleme şerbetçi otudur. Nötr bir malt özü (yani şerbetçi otu içermeyen bir malt özü) ile şerbetçi otu parametreleri rahatlıkta değiştirilebilirsiniz. Mesela bir kutu sıvı malt özünden sadece 12 litre bira yapmaya çalışabilirsiniz. İlle bunu 23 litre ile birleştirip hazır bir kite takviye yapmak zorunda değilsiniz.
Yalnız zaman geçtikçe bir şeyi fark edeceksiniz, özellikle LME sizi çok kısıtlayacak. En büyük nedeni okside olması yani açtınız mı bitirmeniz gerek. İkincisi sıvı ve pekmez kıvamında olduğu için ölçüyü tutturmanız çok zor. LME kullandığınız an yapacağınız işin hacmini LME’ye göre ayarlamalısınız. Bu çok büyük bir sıkıntıdır. Mesela 10 lt bira yapmak istiyorum LME’nin yarısını kullanacağım öbür yarısını nasıl saklayacağım gibi sorunlarla yüzleşiyorsunuz. Hazır ve bilindik kit oranları kullanmadığınız sürece LME ile çalışmak kâbus olabilir.
DME ise çok daha pratiktir. Kuru olduğu için oranlarını çok daha iyi ayarlarsınız. Artı olarak vakumlu kaplarda oksijen almayacak şekilde saklayabilirsiniz. DME’nin bu özelliği özellikle daha küçük hacimlerde bira yapanlar için mükemmel bir avantajdır. Bir avantajı daha şudur, starter hazırlama veya maya uyandırma evrelerinde kullanılabilir. Bu yüzden tam tahılla uğraşsanız bile evinizde oksijene temas etmeyen DME bulundurmalısınız. Ama çok büyük bir eksisi vardır kattığınız suyun sıcaklığına göre suda zor çözülebilir özellikle sıcak suda topaklaşır ama çözeltiyi fazla karıştırarak bu sorunu çözebilirsiniz. DME kaynatmaya çalışırsanız özellikle karşılaşacağınız sorunlardan biri bu. Ayrıca reçetelerde LME varsa reçeteleri çevirmeniz gerekir çünkü
DME=1,25 X (LME)
Şeklinde yakın bir denklem ilişkisi vardır.