Ev Biracılığında Kayıt Tutmanın Önemi

Ev biracılığında en önemli unsur nedir diye sorsanız vereceğim cevap kesinlikle: “Kayıt Tutmak” olurdu. Evet ilk etapta önemsiz gibi durabilir hatta külfet gibi bile gelebilir. Ama kayıt tutmanın önemi zaman geçtikçe fermantasyon süresi ve sayısı arttıkça gözükmeye başlar. Tam tahılla uğraşıyorsanız elinizde zaten mutlaka bir formül olmalı. Geri kalan süreci gözlemlemeniz için ise ayrı bir tablo çok faydalı olabilir.

Tam tahıl ile ilgili bazı programlar var ancak bu programların içerdiği formüllerdeki malzemeler Türkiye’de ne kadar bulunuyor? Açıkçası bu bir soru işareti. Yani “Programı yükleyeyim bütün sürecimi düzene soksun.” diyorsanız deneyebilirsiniz. Veya tabii ki hiç kayıt tutmadan da devam edebilirsiniz. Hazır kitten alacağınız sonuçlar üç aşağı beş yukarı çok değişmeyecektir. Ama hazır kitten başlayarak süreçteki maya, şerbetçi otu, yoğunluk gibi oranları değiştirmek isterseniz? Bir gün süper bir zamanlamayla mükemmel bir tat yakaladığınızı düşünün aynısını tekrarlamak güzel olmaz mıydı?  İkinci konu ise çok deneme yapıyorsanız aynı şeyi iki kez deneme riskiniz var, kayıt tutmak bunun önüne geçecektir.

Esasen dediğim gibi tam tahılı formül ile yapıyorsanız zaten mayşeleme bölümü kendiliğinden kayıt altındadır. Mayşe işleminden sonraki kısmı kısmı ise basit bir excel listesi ile kayıt altına alabilirsiniz.

Kayıt İçin Başlıklar

 

Yukarıdaki resimde genel hatlarıyla kayıt altına almanız gereken bilgileri görebilirsiniz. Aslında bunlar basit ve bildiğiniz bilgiler sadece alt alta sıraladığınız zaman bir bilgi arşivi oluyor.

 

Örnek Bir Tablo

 

Son olarak etiket tasarlamıyorsanız biralarınızı çeşitlerini karıştırmamak için farklı serilerde farklı renk kapak kullanmanızı öneririm. Hatta yapabiliyorsanız dolum sıralarını da üstüne yazın. Sifonlama yapmıyorsanız dolum sırası biranın tadını etkileyebilir. Bu görsel bir kayıt olduğu için yaşayan bir kayıt olacaktır.

 

Değişik Renkte Kapaklanmış Şişeler

Yazıyı beğendiniz mi?

Yıldızın üstüne tıklayın

Puan 5 / 5. kaç kişi puanladı: 6

İlk puanı siz verin

Daha fazlası için

Sosyal medyada bizi takip edin

 

 

Subscribe
Bildir
guest

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
error: Content is protected !!
0
Would love your thoughts, please comment.x