Bu yazıda ülkemizde çok fazla alternatifi olmayan fakat ev biracıları tarafından yapılan Bock bier türünü ele alacağız. Türkiye’de ticari örnekleri biraz pahalı gerçek tadını anlamak için en azından orijinalini bir kez içmek gerekiyor. Sanırım Bock tarzları içinde Türkiye’de en iyi bilineni Salvator marka Doppelbock birası. Eğer evde bock bira üretecekseniz tarzları genel olarak bilmeniz gerekir. Günümüz Bock biraları genel olarak (Weissenbock denilen tür dışında) lager olarak üretilirler. Weissenbock türünü de Weihen Stephaner Vitus biraso olarak bulabilirsiniz.
Bock Bier Tarihi
14 yy’larda üretilmeye başlanan Bock Bier veya Bock beer temelde bir Kuzey Almanya birasıdır. Bu türde çoğu birada olduğu gibi rivayetlere ve hikayelere konu olmuştur. Bock kelimesinin anlamı Almanca’da keçi olduğu için ilk başta çoğu kişi isminin buradan gedliğini düşünebilir hatta bazı ticari markaların şişelerinde bile keçi resmi gözükür. Einbeck şehrinde bulunan bu biranın orijinal adı “Einbecker Bier” şeklindedir. Fakat zamanla Alman yöresel dillerinde değişerek Bock ismini almıştır. Eski zamanlar için Bock zengin aromalı, pahalı ve kaliteli ale birasıydı.
16 .yy’da bu Einbecker birası kuzey Almanya’dan güneye Münih’e gelmiştir. Bock bier güneyde çok içilmeye başlanınca klon bir versiyonu Wilhelm V’in emriyle Heimeran Pongratz tarafından bugünkü Hofbräuhaus binasında üretilmiştir. Münih’te üretimi başlayan bock bier zaman içinde ale tarzından lager tarzına dönüşmüştür
GELENEKSEL BOCK
Orjinali Einbeck bölgesinden çıkan zengin maltlı bir biradır. Zaman içinde ale tarzından lager tarzında dönüşmüştür. Son hali güneyde şekillendiği için Münih ve Viyana maltları bu türde baskındır. Hafif karamel ekmeksi tat profili vardır ve şerbetçi otları genel tadı bozacak kadar fazla değildir.
ABV: 5.5% – 7.5% IBU:22 Renk: Bakır – koyu kahverengi
DOPPELBOCK
Bira dünyasında sıvı ekmek (liquid bread) olarak geçer. 17 yy’da Paulener rahipleri tarafından büyük perhiz zamanlarında bulunmuştur. Detaylı yazımız için aşağıdaki bağlantıyı tıklayabilirsiniz:
Adından anlaşılacağı üzere doppel yani duble etkidedir bu da yoğunluk ve alkol anlamında yüksek olduğunu gösterir. Koyu ve daha açık olmak üzere çeşitleri vardır. Açık renkli doppelbock birası genelde Münih ve açık Pilsner maltı ile yapılır, koyu versiyonlarında ise Münih ve Viyana maltı kullanılır. Ekmek,karamel,reçine ve çikolata tadı ile dolu bir biradır ,bu biralarda şerbetçi otu baskın gelmez, dolayısyla doppelbock için maltsı bira da diyebiliriz.
ABV: 7% – 11% IBU: 21 Renk: Koyu Altın- Koyu Bakır
MAIBOCK /HELLES BOCK
Doppelbock tarzındaki koyuluğun ve yoğunluğun tersine Maibock veya Helles Bock açık renkli bir biradır. Açık renk Pilsner , Viyana ve Münih maltı ile yapılır. Kendini hissettiren bir şerbetçi otu aroması vardır. Maltsı tat ile beraber şerbetçi otu aroması dengelidir. Alkol yoğunluğu yüksek bir biradır ve genellikle Almanya’da ilkbaharda tercih edilir.
ABV:6% – 7% IBU:32 Renk: Koyu Koyu Altın
EISBOCK
Doppelbock gibi üretilen sert bir biradır. Bira içindeki su donma başlangıcına kadar soğutulur ve buzlanma oluşur. Bu buzlanan su parçaları biranın üzerinden alınır ve biranın sertliği arttırılır.Bu türde tat ve alkol şerbetçi otundan daha fazla yoğunlaşmış durumdadır.
ABV:9% – 15% IBU:30 Renk: Koyu Koyu Kahverengi
WEISSBOCK
1907 tarihinde Münih’te üretilmiştir ve zengin aromalara sahip bir buğday birasıdır. Kara kehribar renginde baharatlı ve karanfilli tatları bandırır. Damakta etkisi fazladır ve doğal olarak köpüğü fazladır. Türkiye’de belki en kolay bulunan bock bier tarzıdır Weihenstephaner Vitus içebilirsiniz bunun için.
ABV:6,5- 7% IBU: 20 Renk: Koyu Koyu Kahverengi