Bu işe hobi olarak başlayan bir kişi ilerlediği zaman mutlaka ufakta olsa kendi üretim tesisini kurmak isteyebilir. Ancak ülkemizde bu işin mevzuatı ve yasaları var.Aşağıdaki yazı yasal mevzuatlarla ve bunların orijinal kaynaklarından oluşmaktadır. Maddelere sadece genel yorum yapılacaktır , yorumların hukuksal bir değeri yoktur. Zaten kaynaklarına ulaşıp ilk elden siz de mevzuatları okuyabilirsiniz. Tabii bu mevzuatları ve yasaları uzman bir hukukçu yorumlamalı.
Evde bira üretmenin kısmen yasal olduğunu biliyoruz. Daha doğrusu fermente içkiler üretmek şu an belli bir limite kadar yasal ama distile içkiler buna dahil değil. Bira ve şarap için 2008 yılından beri evde üretilmesinde bir sıkıntı yok çünkü bunlar direk fermantasyon ürünleri. Distilasyon kuralları proses nedeniyle daha sıkı tutulmuştur.
EVDE BİRA YAPIMI İÇİN KANUN
4733 isimli
TÜTÜN, TÜTÜN MAMULLERİ VE ALKOL PİYASASININ DÜZENLENMESİNE DAİR KANUN
8.madde itibariyle aşağıdaki gibidir.
“Madde 8 — (Değişik: 3/4/2008-5752/3 md.)
Ticari amaç olmaksızın, kendi ürettiği ürünleri kullanarak şahsi tüketimi için elli kilogramı aşmayan sarmalık kıyılmış tütün elde eden veya üçyüzelli litreyi aşmayan fermente alkollü içki imal edenler haricinde, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından tesis kurma ve faaliyet izni almadan; tütün işleyenler veya tütün mamulleri, etil alkol, metanol ya da alkollü içki üretmek üzere fabrika, tesis veya imalathane kuran ve işletenler bir yıldan üç yıla kadar hapis ve beşbin günden onbin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır. Bu Kanunun 6 ncı maddesinin ikinci ve üçüncü fıkralarına aykırı hareket edenler ile tesislerinde izin verilen kategori dışında faaliyette bulunanlara da aynı ceza verilir.”
Kanunun tamamına aşağıdaki adresten ulaşabilirsiniz:
https://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.4733.pdf
TİCARİ TESİS İÇİN YÖNETMELİK
Konu şu eğer bu limitleri aşıp yasal olarak ticari tesis kurmak isterseniz başka bir mevzuat ile karşılaşıyorsunuz. Bunun ismi:
“ALKOL VE ALKOLLÜ İÇKİ TESİSLERİNİN HAİZ OLMALARI GEREKEN TEKNİK ŞARTLAR, KURULMALARI, İŞLETİLMELERİ VE DENETLENMELERİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK”
Aşağıdaki bağlantıdan tam metnine ulaşabilirsiniz
BİRA EK YÖNETMELİKLER ve KANUNLAR
Bunun yanıda ek yönetmeliklere Bira ve Malt Üreticileri Derneği (BMÜD) resmi sitesinden ulaşabilirsiniz. Aşağıdaki bağlantıyı tıklayabilirsiniz:
http://www.biramalt.com/tr/mevzuat.php