Bira Renkleri Nasıl Tanımlanır?

Biranın berraklığı ve yapısı kadar biranın rengi de önemli unsurlardan biridir ve bunu büyük oranda malt etkiler. Çoğu ev biracılığı hakkında yazan yazarlar konunun daha kolay anlaşılması için altın sarısı, yakut, kahverengi gibi renk isimleri kullanırlar. Bazı bira türlerinin isimleri dahi renklerle özdeşleşmiştir. Mesela Irish Red Ale, Belgian Gold Ale gibi. Ama temelde bira renkleri belli bir ölçü dahilinde rakamlarla ve standartla ifade edilir. Kit biracıları çok dikkat etmese de tam tahıl reçetelerinde karşımıza çıkan iki önemli terim vardır

 

1) EBC (European Brewery Convention)

2) SRM (Standard Reference Method)

 

Aslında ikisi de aynı konudan bahseder yani renklere belli numaralar vererek derecelendirir böylece tam tahıl reçetelerinde EBC ve SRM değerleri görürsünüz. Aşağıdaki resimde standart SRM renklerini görebilirsiniz.

 

 

Bira Renkleri Nasıl Tanımlanır?

Bira Renkleri Nasıl Tanımlanır?

 

 

Her iki yöntem de, 430 nm dalga boyunda spektrometre içine yerleştirilmiş bir küvet içindeki  bira renginin ölçülme yöntemidir. Bununla birlikte, SRM rengi  1/2 inç küvet kullanılarak ölçülürken, EBC rengi 1 cm küvet kullanılarak ölçülür. Sonuç olarak, EBC renginin SRM renginin yaklaşık 1.97 katıdır.

Yani birbirlerine şöyle dönüşürler

 

SRM= EBC x 0.508

 

EBC=SRM x 1.97

 

 

Bira Renk Ölçümünün Tarihi

 

Bira rengi ile ilgili çalışmalar 1800’lü yıllara sonunda  J.W. Lovibond tarafından bulunan lovibond sistemi ile başlar. Bu yöntem ise boyalı camlarla biranın karşılaştırarak bir lovibond değeri bulunması esasını içerir.Yıllarca biranın rengi bu şekilde tintometre yardımı ile kıyaslanmıştır. ancak biz bugün modern zamanlarda Lovibond değerini maltın rengini tarif eden birim için kullanıyoruz. Aşağıdaki resimde lovibond cam sistemlerini görebilirsiniz.

 

 

 

Bira Renkleri Nasıl Tanımlanır?

Bira Renkleri Nasıl Tanımlanır?

 

Lovibond renk kıyaslama tekniği ise  yıllar geçtikçe bira rengi belirlemek için geçerliliğini yitirmiştir çünkü kıyaslamalar insandan insana değişiyor ve bu hatalara yol açıyordu. 20 yy’da gelişen spektometre ve ışık bilimi sayesinde 1950 yıllarında ASBC (American Society of Brewing Chemists) SRM sistemini geliştirmiştir, Avrupa’da ise buna benzer bir sistem olarak EBC gelişmiştir.

Bugün modern zamanlarda bira rengi için Lovibond  kıyaslama tekniği kullanılmamakta bu terimi maltın rengini tarif eden birim için kullanıyoruz. Dolayısıyla Lovibond değeri SRM’ye de dönüşür.

 

SRM = (1.35 x °L) – 0.76

 

Tam Tahıl Bira Reçetesinde Yaklaşık Renk Nasıl Hesaplanır?

 

Biranın renginin nasıl ölçüldüğünü yukarıda tanımladık, ancak maltın rengi için Lovibond değerleri geçerlidir.

Yaklaşık rengi hesaplamak için önce MCU (Malt Color Units) yani malt renk birimini hesaplamanız gerekir

 

MCU = (kilogram cinsinden maltın ağırlığı) x (Lovibond biriminde maltın rengi x 2,205)/(Şıra Hacmi x 0,264)

Bu MCU ile aşağıdaki düzeltme Morey denklemi yardımıyla düzeltilerek SRM’ye dönüştürülür.

 

SRM= 1.4922 *  MCU0.6859

 

Çıkan sonuç malta bağlı yaklaşık bira renginizi veir.

 

 

Kaynakça:

www.enciclopediadellabirra.it 

www.underthejenfluence.beer

Yazıyı beğendiniz mi?

Yıldızın üstüne tıklayın

Puan 5 / 5. kaç kişi puanladı: 4

İlk puanı siz verin

Daha fazlası için

Sosyal medyada bizi takip edin

 

 

Subscribe
Bildir
guest

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
error: Content is protected !!
0
Would love your thoughts, please comment.x