Bira yapımı aslında teknik olarak çok karmaşık bir süreçtir. Bu konuda gerçek bilgi sahibi olan insanlar bile size süreci anlatırken zorlanabilir. Biz bira yapabiliyoruz çünkü teknik olarak milyon tane hata yapsak bile mayalar bu zorlu görevi bir şekilde yerine getiriyor. Mayanın çok inatçı bir organizma olması ve kendini bizim için feda etmesi sonucunda bu işi yapabiliyoruz.
Bira yapımının detayına girmek istersek Türkiye’de çok ciddi iki sorunla karşılaşıyoruz.
- Okumak için iyi bir kaynak
- Malt ve şerbetçi otu tedariki problemi (detayına girince göreceksiniz çoğu formüldeki malzemeler Türkiye’de mevcut değil)
Bu yazıda bira hakkında okuyabileceğiniz kaynakların incelenmesi yer alacaktır. Bu aslında Türkiye’deki biracılığın gelişmesi için çok önemli çünkü şu an forumlar üzerinden parça parça bilgilerle bir şey öğrenmeye çalışan bir sürü insan görüyorum. Hâlbuki bizim yeniden bulduğumuzu düşündüğümüz şeyler ve daha fazlası yazıya dökülmüş durumda. Ne yazık ki Türkçe kaynaklar neredeyse yok ve derinlere inmek istiyorsanız İngilizce bilgisi şart. Tabii çoğu kişi işin okuma kısmına girmek istemeyebilir veya süzülmüş rafine bilgiye ulaşmak isteyebilir. Sonuçta bira yapımı eğlenceli bir iş ve derine daldıkça iş çok fazla teknik bilgiye dönüyor. Fazla teknik de işin zevkini kaçırıyor insanların bu tercihini çok iyi anlıyorum. Ancak bir gerçek var çoğu forumda ve sayfada yazan bilgiler bu tür kitaplardaki bilgilerin özetinin özeti. Dolayısıyla siz internet yoluyla rafine bilgiye ulaşmak isterken arada ciddi bilgiler kayboluyor(tıpkı kulaktan kulağa oyunu gibi).
Bira ile İlgili Kitap Tavsiyeleri
1. Evde Bira Yapımı – Sertaç Akar
En azından Türkçe yazılmış olması nedeniyle sadece bu kitap Türkiye’de yaşayan bira yapımcıları tarafından mutlaka okunmalı. Kitap zaten o kadar detaylı ki tek seferde okuyamıyorsunuz ve her okuduğunuzda yeni bilgiler elde ediyorsunuz. Kit biracılığını veya tam tahıl işiyle uğraşırken özellikle pratik bilginizi aynı anda teorik bilgiyle geliştirebilirsiniz. Kitabın referans kaynakları yurt dışındaki çok ciddi biracılık kitaplarıdır. Açıkçası her bira yapışınızda başucunuzda durması gereken bir kitaptır.
2. Foolproof Guide to Making World-Class Beer at Home – James Morton
En favori kitabım diyebilirim. Kitten bira yapım süreci ve tam tahıl süreci çok net ve güzel anlatılmış. Kitabın içindeki resimli anlatım ve yazılı anlatım çok uyumlu biçimde ilerliyor. Kitapta ayrıca kısa yollar çözümler ve çok ilginç detaylar mevcut. Ama kitabı asıl mükemmel yapan sonundaki tarifler, tarifler genel anlamda basit ve çok net bir şekilde formüle dökülmüş. Kitten tam tahıl biracılığına geçmek istiyorsanız kesinlikle ideal bir kitap diyebilirim.
3. Extreme Brewing – Sam Calagione
Başka bir mükemmel kitap daha! Tam tahıl sürecine hakim olduğunuzu düşünüyorsanız iyi bir genel girişten sonra değişik bira uzmanlarının farklı tariflerini okuyabilirsiniz. Bu daha çok bir derleme eser olduğu için bira yapımındaki formüllerde çok fazla değişkenlik var bu da kitabı alternatif formüller kitabı yapıyor.
4. How to Brew -John Palmer
Şüphesiz piyasadaki en teknik kitaplardan birdir. O kadar bilimsel ifade içeriyor ki içinde gerçekten boğuluyorsunuz. Bilimsel olarak daha da derinlere dalmak isteyenler için çok iyi bir kitap. Temel bilginiz varsa aslında çok eğlenceli bir kitap ama sıfırdan başlayacaksanız bu kitap gerçekten gözünüzü korkutabilir.
5. Beer Testing Tool Kit – Jeff Alworth
Kitap çoğumuzun kafasındaki o soruyu büyük ölçüde cevaplıyor: Bira nasıl tadılır? Bunun yolları ve tadım günlerinin nasıl yapım gerektiğini detaylı şekilde anlatıyor Jeff Alworth. Bu kitap gerçekten organizasyon yapmak isteyen kişiler için çok önemli çünkü tadım günleri tamamen öznel değerlendirmelerle geçiyor. Bu kitap sayesinde tadılan biraya daha objektif bakabilirsiniz.
6. Classic Beer Styles Serisi
Örnek olarak 4. Numara Oktoberfest birası resmi verilse de her bira türü için ayrı bir dosya vardır ve yazarları farklıdır. Her bir tür için 150 sayfayı geçen tarihsel ve teknik bilgi mevcuttur. Türlerin detayını teker teker merak edenler için çok iyi genel kültür kaynağı serisidir.
7. Designing Great Beers – Ray Daniels
Tam tahıl konusunda artık ilerlediyseniz ve belli tatların peşine düştüyseniz doğru yerdesiniz çünkü bu kitap tam tahıl birayı nasıl modifiye edeceğinizi anlatıyor. Kitapta tadı, gövdeyi acılığı vb. etkileyen tüm faktörler detaylı şekilde anlatılmıştır, dolayısıyla gerçekten kendinize ait özel bir formül yaratmak istiyorsanız kitabı başucunuzda tutmanızı tavsiye ederim.
8. Artisian Beer – Gary Monterosso
Kitap temel anlamda dünyadaki bira türlerinden ve marketteki ticari biralarda bahsetmektedir. En önemli konularından biri hangi bira ile ne yenir sorusunun cevabını vermesi. Ayrıca dünyadaki mutlaka içmeniz gereken biraların çoğunu bulabileceğiniz bir kaynak. Bira yapımcıları için olduğu kadar bira severler için de farklı bir kaynak.
9. A history of beer and brewing – Ian S. Horsney
Bu kitapta favori kitaplarım arasındadır. Sümerliler ve Mısırlılardan başlayarak bira tarihini aşırı detaylı şekilde anlatır. Neredeyse tüm kavimlerin ve devletlerin bira tarihine ve kültürüne yer verir. Bu özellikle tarih meraklıları için mükemmel bir kaynaktır. Biranın tarihini öğrenmek aslında bir yapımcıları için önemli olmalı çünkü her bira yapılışında ilkel sistemlerin de bir kısmını kullanıyoruz. Kitabı okursanız ilkel sistemlerin modern sistemlere ne kadar çok benzediğini görüp şaşıracaksınız.
10. Hop Variety Handbook – Hopunion
Şerbetçiotunu seviyorsanız ve hakkında daha fazla teknik detaya ihtiyacınız varsa başvurmanız gereken türde bir kitapçıktır. Kitapçıkta şerbetçi otları hakkında detaylı bilgiler mevcuttur aşağıdaki resimde kitapçıktan bir örnek verilmiştir. Aroma, asit oranı, yağ oranı, muhtemel kullanılabilecek biralar, yerine kullanılabilecek şerbetçi otları gibi bilgiler içerir.
11. The Beer Geek Handbook – Patrick Dawson
Bira severler için ilginç bilgilerin olduğu bir kitaptır. İçinde iyi bilgiler olduğu kadar çok güzel çizimleri barındıran bira kültürünü sıkmadan anlatan bir kitaptır. Daha kitabın başında “Beer Geek – Beer Snob” farkını anlatması bile kitabın ne kadar eğlenceli olduğunu kanıtlar niteliktedir.
12. CloneBrews Second Edition – Tess Szamatulski, Mark Szamatulski
Bu kitap özellikle bira reçetesi kitabıdır içinde Efes Pilsen de olmak üzere kategorilendirilmiş bir sürü ticari biranın malt özlü ve tam tahıl formülleri mevcuttur. Ayrıca başında tam tahıl ve malt özü çevrimlerini anlatan yazı da mevcuttur. Bira reçetesi kıtlığına girdiğiniz an yanınızda mükemmel bir kitap olacaktır.
13. Home Brew Beer – Greg Hughes
Evde bira yapımını şu ana kadar okuduğum kitaplar arasında en yalın anlatan kitaptır. Kitap görselleri orjinal ve gayet basit şeklinde anlaşılır. Kitap esasen bira reçetesi kitabıdır ve reçete anlatımı gayet anlaşılırdır. Klon bira veya ticari örnek tadı yakalamak istemiyorsanız bence başucunuzda olması gereken bir kitap.
14.Beerology – Mirella Amato
Beerology bira uzmanı Mirella Amato tadım üzerine mükemmel bir kitabı. Mirella Amato ayrıca Master Cicerone ünvanını alan ilk kadındır. Basit anlatımlı ama detayları içinde bulunduran bir bira tadım kitabı istiyorsanız kesin okumanız gereken bir kitap. Mirallo Amato hakkında daha detaylı bilgiye
sitesinden ulaşabilirsiniz.
Merhaba hocam cogu kitap internette satılmıyor pdf olarak var sadece nerden edinebiliriz fiziki olarak bir bilgin var mı?