Bira bardakları tarih boyunca kültürel varlıklarını korumuş nesilden nesile geçmişlerdir. Bazı bira bardaklarında çok eski insanların bile izlerini bulabilirsiniz. Ama tarih boyunca her bira türü geliştikçe yanında bira bardakları da gelişmiştir. Tabii camın kolay işlenmesi sanayi devriminden sonra olduğu için bugün bir sürü çeşit bira bardağı isimleri vardır. Tarihsel bira bardaklarının daha düz yapıda olduğu dikkatinizi hemen çeker.
Her biranın ayrı bardağı vardır belirli biraların keyfini ancak kendi özel bardaklarında alabilirsiniz. Bira bardakları sadece görsel açıdan değil aroma ve tat profiline göre de çok farklıdır. Muhtemelen karşınıza çıkacak bira bardağı çeşitleri yazımızı sizler için özetledik.
Bierstiefel Bira Çizmesi
Almanya’da Bierstiefel denen bira çizmeleri özellikle Bavyera ve Münih’teki turistler arasında popülerdir. Bira çizmeleri yaklaşık 100 yıldır piyasada dolaşmaktadır, ilk kayıtları Alman kitaplarında mevcuttur. Çizmeden içki içme geleneği ilk olarak orduda başlamıştır. Söylentiye göre genç erkekler bir birliğe girerken silah arkadaşlarının ağzına kadar dolu gerçek çizmelerinden bira içiyordu. Hatta generalin çizmesinden bira içmenin zafer bile getireceğine inananlar vardı. Hikâye ne kadar doğru bilmiyoruz ama akıllı biri çizmeden içmek yerine camdan bardak düşünmüş ve eski gelenek böylece daha hijyenik şekilde devam etmiştir. Bardağın bu şekilde olması çizmenin burun ucunda olan birayı oksitlenmeden korur ve bardağa ekstra hacim kazandırır.
Pilsner Bardağı
Daha küçük görünümlü bu üçgen biçimli uzun ince yapısı olan bardak; buğday birası, lager ve pilsner tarzlarının göz alıcı renklerini ortaya çıkarır. Tepeye doğru köpüklenme ve aroma kokuları için genişleyerek tasarlanmıştır.
Pokal Bira Bardağı
Pokal pilsner bardağına çok benzer ve fonksiyonları aynıdır ancak tabanında elin biraya temas etmemesi için ek bir kadeh sapı kısmı vardır. Genellike ince uzun bira bardağı olarak karşımıza çıkar.
Thistle Bira Bardağı
Bir nevi tulip tarz bardağın uzatılmış halidir. Bu tarz özellikle İskoç ale biraları için tasarlanmıştır. Thistle yani devedikeni İskoçya’nın resmi çiçeğidir. Bu kadehin ortasındaki bombe birayı etrafında döndürüp aromaları ortaya çıkarmanıza izin verir.
Goblet Bira Bardağı
Gobletler genelde uzun ve kalın sap üzerine oturan bir kâse gibidir. Bunlar bir çeşit kadeh olarak tanımlanır ve daha yüksek et kalınlığı olan camdan da üretilebilir. Daha çok maltlı bol ve yoğun Belçika biraları ve Bockbier için uygundur. Sürekli kabarcık akışı sağlanması için alt taraf ovalleştirilmiştir.
Imperial Bira Bardağı
Daha çok İngiltere’de ve İrlanda’da yaygın standart bir “pint glass” sınıfındadır. Pour man’s pint glass ve nonic olmak üzere iki temel çeşidi vardır. Imperial aslında İngilizler ’in bu bardağa verdiği isimdir bununla ale ve lager içerler. IPA, stout ve porter’da içilebilir. Yabancı ülkelerde bu “pint glass” sınıfının gayet yaygın olmasının nedeni ucuz olması ve çok kolay temizlenmesidir.
Tankard Bira Bardağı
Tankard özellikle klasik görünüşe sahip kulplu bir bardaktır. Kulplu olması biraya dokunmanızı önler dolayısıyla bira daha az ısı kaybı yaşar. Ale, Lager ve Stout tarzı biralar için kullanılabilir. Sadece cam değil gümüş, tahta ve kalay alaşımı gibi farklı malzemelerden de üretilebilir. Tarihte de İskandinav ve Alman ırkları tarafından sıkça kullanılmıştır.
Shaker Bira Bardağı
Shaker’da bir çeşit pint glass sınıfındadır ve Amerika’da yaygındır. Daha ince ve tepeye gittikçe daha çok genişleyen bir yapıdadır. Bunlara “pint glass” diyoruz çünkü pint yaklaşık kendi ölçü birimlerinde 0,5 litreye denk gelir.
Yard Bira Bardağı
17 .yy ’da İngiltere bilinen uzun boylu, son derece dar bir bardaktır. Yaklaşık 1 yarda yani 90 cm uzunluğundadır ve 0,5 litre bira tutar. Normal bir bira bardağı gibi başlayıp daralarak sonda bir baloncukla biter ki bu bardağı tutmayı ve içmeyi çok zorlaştırır. Normal pratik kullanım için uygun değildir ancak özel günlerde ve birayı sergilemek için kullanılır. Ortası çok ince bira bardağı olarak karşımıza çıkar.Bunun küçük boyutu Kwak adlı biranın bardağıdır.
Weizen Bira Bardağı
İsminden anlaşılacağı üzere “Weizen” yani buğday birası içmek için Almanlar tarafından tasarlanmıştır. 0,5 litredir ve genellikle pilsner bardaklarıyla karıştırılır. Ancak temel farkı şudur: Weizen bardağının üst kısmı daha kıvrımlıdır ve genel anlamda bu bardak ince et kalınlığına sahiptir. Diğer bardaklarda olduğu gibi inceden genişe doğru uzaması üstte köpük oluşumuna katkı sağlar ve dar uzun bölgede aroma kokusu daha çok hissedilir.
Stange Bira Bardağı
Kölsch gibi hibrid bir bira için uygun zarif bir bardaktır. En büyük artısı geometri sabit olduğu için birayı ilk koyduktan sonra zamanla kaybolan tat yoğunluğunu koruması ve bu tadı aktarabilmesidir.
Flute Bira Bardağı
Şampanyanın ana bardağı da diyebiliriz. Özellikle birayı uzun ince ve aşağıdaki dar gövdesi ile mükemmel gazlandırır. Sap uzunluğu türlere göre değişebilir. Gene sapa dokunarak biranın ısı kaybetmesini engellemiş olursunuz.
Tulip Bira Bardağı
Yoğun IPA ve Belçika biraları için ideal geniş bir bardaktır. Thistle mesela modifiye edilmiş bir Tulip bardağıdır. Thistle’dan temel farkı bombesinin geometrik olarak kademeli yukarı çıkmasıdır. Geniş ağız kullanan kişinin aromayı almasına yardımcı olurken yüzey genişliği nedeniyle de gazlanma çabuk biter. Belçika bira bardağı olarak kullanılması uygundur.
Nonic Bira Bardağı
Temelde İngiltere’de kullanılan farklı bir pint glass sınıfında bardaktır. Çıkıntısı özellikle kenarları korumak için yapılmıştır ve iki bardağın yan yana dururken çarpışmasını engeller. ”No nick” ifadesinden ismini alır: yanı sıyırma ve çarpışma durumu olmaması.
Snifter Bira Bardağı
Tipik olarak brendi, konyak ve aromatik olarak zengin biralar için kullanılır. Genelde diğer bardaklara göre ters geometrisi vardır yani zeminde geniş çapla başlar yukarı çıktıkça çapı küçülür. Stout, porter ve IPA gibi biralarda uygundur.
Bira Kupası (Seidel)
Seidel olarakta bilinen Alman bira kupasıdır. Tankard’a yakın bir kullanım alanı vardır. Kalın yapıldığı zaman özellikle sert şekilde kadeh tokuşturmaya imkân verir ve biranın soğukluğunu korur Seidei esaslı bir Bavyera bardağıdır.
Stein Bira Kupası
Stein eski bir Avrupa kupasıdır ve kapaklıdır. Kapaklı yapılmasının amacı kara veba zamanında içine mikrop ve sinek gibi hastalıklı organizmaların düşmesini engellemektir. Günümüzde artık dekoratif olarak satılmakta ve çok az insan tarafından gündelik hayatta kullanılmaktadır. Eski Alman bira bardakları bu türdendir ve başlı başına ayrı bir yazı konusudur.
Rastal Bira Bardağı
Rastal özellikle seçkin birahanelerde bulabileceğiniz bir bardak üreticisi firmadır. Red Dot tasarım ödüllü bira bardaklarına sahiptirler. Sadece bira bardağı üretmezler, sitelerine girip bardak konusunda çok farklı fikirlere sahip olabilirsiniz
Sahm Bira Bardağı
Sahm’da iyi birahanelerde bulunan bir Alman bardak markasıdır. Özellikle Türkiye’de Becks bardaklarının üzerlerinde logoları görülebilir. Sahm’da 2015’de Red Dot tasarım ödülünü kazanmıştır.
Sahm’ın bir özelliği de akıllı bira bardağı üretmesidir bardak deyip geçmeyin adamlar düşünüp “Glassify” adında sistem kurup işlerini modernize ediyorlar. Şu an çok yaygın olmasa da sosyal ağı kullanan bu ürünler ileride çok yaygınlaşacak.
http://www.sahm.de/en/design#digital-glass