Bal Şarabı Mead Nedir?
Bal Şarabı yani tanrıların içeceği Mead, birçok kişi tarafından tarihte ilk fermente edilmiş içki olarak kabul edilir. Mead özünde bal, su ve mayayı fermente ederek yapılır. Aslında bira ile ne ilgisi var diyebilirsiniz ama özünde biranın da tarihinde bu içecek vardır. Mead yapımı ile ilgili tarihsel süreç bizi eski Mısır’da modern bira yapım tekniklerine götürse de bazılarına göre bu içecek ilahidir.
Mead için sık kullanılan bir de bal şarabı dır. Bazı kültürler bal şarabını meadden ayırt ederler. Örneğin, Macarlar meadin bal, su ve bira mayasından oluştuğunu düşünürken, bal şarabını üzüm veya başka meyvelerle sulandırılarak yaparlardı. Eklenen baharatlara, meyvelere ve tahıllara bağlı olarak birçok farklı mead türü vardır. Aslında mead içinde bulunduğu kültürün özelliklerini taşır.
Bal şarabı nasıl yapılır videoumuza aşağıdan bakabilirsiniz:
Bu içki dünyanın pek çok köşesinde, birçok erken kültürde kutsal bir içecekti. Meadin kullanım alanı, onu kullanan kültürden büyük ölçüde etkilenmiştir. Yunanlılar cinsel güç verdiğini iddia etti. Ortaçağda Anglo-Saksonlar yaratıcılığı arttırdığına ikna oldular. Meade balayı için özellikle değer biçildi, çünkü daha tatlı bir mead ile birlikteliğin (cinsel anlamda) daha verimli olduğuna inanılıyordu. Eşsiz lezzeti Rönesans’tan bu yana en popüler kutlama içeceği haline geldi.
İnsanlar bu içecekten o kadar çok keyif aldı ki bunu Tanrıların İçkisi ya da Kutlama İçeceği olarak anmaya başladılar. Meadin temel özelliği, şekerinin büyük kısmının baldan gelmesidir. Üretimde çiğ ve pastörize edilmemiş bal kullanılması meade sağlıklı bir yarar verir. Mead ısıtılmadığı için bal yararlı besleyici özelliklerini korur. Sağlıklı özellikler ve benzersiz tadı, meadi kutlamalarda vazgeçilmez bir unsur haline getirir. Şüphe yok ki günümüzde bile mead popülaritesi artmaya devam etmektedir.
Bal Şarabının Tarihi
Bal Şarabı Mead tarihi, içeceğinki kadar uzun ve zengindir. Mead Afrika kıtasından 20 000 yıl önce doğdu. Muhtemelen kazara keşfedildi ve hepsi bal arılarıyla başladı.
Bal arısı her zaman nektar, polen toplar ve maya ile savaşa girer. Nektar gibi düşük şeker içeriğine sahip olan şuruplar bazen vahşi mayayla reaksiyona girer. Bunun sonucunda fermantasyonlu bal oluşur. Bal arısı işe fermantasyonlu balı kullanamaz çünkü normal şekere ihtiyacı vardır. Bal arısı zamanla duruma adapte olup ve fermantasyon olasılığını azaltmayı öğrenmiştir. Kanatlarını kullanarak bal arıları osmotik basıncını artırarak balı kurutur. Osmotik basınç, bir çözeltinin su içme eğiliminin bir ölçüsüdür. Çünkü bal maya ve bakteri moleküllerinden su alabilir. Su olmadan hücreler büzülür ve ölürler. Fakat bazı mayalar gelecekteki şarap ve bira fermantasyonu için yararlı olan bu ortamda hayatta kalabilirler.
Afrika’nın kuru ve yağışlı mevsimlerin aşırı hava koşulları, bitki yapısını etkiledi. Kurak mevsim süresince, arılar boş ağaçları yuvalamaktaydı, yağışlı mevsimlerde ise yuvaları su ile doluyordu. Zamanla su, bal ve maya fermente oldu ve ilk mead yaratıldı. Afrika yerlileri bal toplarken mead de toplamıştı. Böylece ilk meadi içtiler ve bir zehirlenme yaşadılar. Henüz daha alkol ve fermantasyonun ne olduğunu bilmiyorlardı.
İnsan dalgaları Afrika’yı terk ederken, yanlarında mead ve bal şarabı yapımı hakkında bilgi götürdüler. Zamanla, mead yapımı Avrupa, Hindistan ve Çin’de iyi bilinir hale geldi. İnsanlar kentleştikçe mead yapımı duraklamaya başladı . Ana maddelerden biri olan bal, kolayca temin edilemiyordu. Genellikle çok pahalı ve krallık soyundan gelenlere aitti. Mead geleneği sadece Avrupa manastırlarında korunmuştur. Rahipler tören mumları ve diğer balmumu ihtiyaçlarını baldan üretiyordu arta kalanları ise mead yapmak için kullanılıyordu. İngiltere’deki bazı manastırlarda 400 yıllık mead yapımı geleneği vardır.
Endüstriyel Devrim ve bal süzme makinesi icadı, mead yapımında daha da büyük bir düşüşe neden oldu. Balın mekanik olarak elde edilmesinden önce, bal petekleri kırılarak bal çıkarılmıştır. Kırılmış balmumu ılık su ile durulanmış ve mead haline gelmişti. Mekanizasyon bal peteğinden artan ürünü çok azaltmıştır.
1800’lü yılların ortalarından bu yana, mead yapımı, büyük ölçekli ticarileştirmenin olmadığı bir zanaat olarak varlığını sürdürdü. Günümüzde bir örgüt olan IMA (International Mead Association), küresel mead pazarını temsil etmektedir. IMA, Uluslararası Mead Festivali’ne (IMF) sponsorluk etmektedir ve küresel mead endüstrisinin odak noktası halindedir. IMF’nin varlığı, mead üreticilerinin meadi ana akım alkollü içkiler haline getirme çabasını temsil ediyor. Mead endüstrisinin sonunda başarmak istediği şey, meadin dünya çapında kabul görmesi ve ticarileştirilmesidir.