Weissbier kelimesinin birebir tercümesi “beyaz bira” anlamındadır. Buğday birası anlamına gelen Weizenbier olarak da bilinir gerçi bu kavramlar geçmişte farklıdır. Lagerler gibi bu tipin de birçok alt kategorileri vardır, belki de en popüler türü “Hefeweizen” yani mayalı biradır, “Kristallweizen” açık buğday birasıdır ve Hefeweizen türünün filtreli halidir, “Weizenbock” buğday bock birası daha sert bir içkidir ve özellikle kış ayları için üretilir, “Dunkelweizen” siyah buğday birasıdır siyah maltlardan üretilir. Weissbeer lager cenneti olan Almanya’da üretilen nadir ale tipi biralardan biridir. Bugün Almanya’da kesinlikle popülerdir hatta turist olarak gidenler özellikle içmek ister ancak kökeni Almanya’ya ait değildir. Kökeni 10.000 sene önceleri Irak bölgesine kadar gider.
Alman birasından bahsederken, Reinheitsgebot’tan (16 yüzyıl Almanya bira yasası) sürekli bahis açılır. Yasanın kısaca özeti şöyledir: Bira su, arpa ve şerbetçiotundan oluşmalıdır. Dikkat ederseniz buğday ve mayadan söz edilmiyor. Fakat Bavyara yöneticileri o zamanlar bu birayı o kadar çok seviyordu ki Çek sınırında istisna olarak ağır vergilerle üretilmesine izin verdiler. Daha sonra ülke genelinde yayılıp daha ağır vergilerle üretilmiştir söylenceye göre Bavyera’dan elde edilen Weissbier kazançları 30 yıl savaşlarını finanse etmiştir.
Lager ve diğer tarzların gelişimi ile 1800’lü yılların sonunda Weissbier popülerliği düşmüştür ve Bavyera Krallığı birahaneleri teker teker satmıştır. En sonunda üretim haklarını 1856 yılında Schneider ailesi devralmış ve popüler olmamasına rağmen Weissbier üretmeye devam etmişlerdir. Ama sonradan 1960’lı yıllarda açıklanamayacak biçimde moda olduğunda Schneider&Sohn ailesi Schneider Weissbier ile tekel nerdeyse tekel durumundadır. 1960’dan sonra popülaritesi artan weissbier bugün neredeyse tüm üreticiler tarafından üretilmektedir.
Weissbier özellikle Hefeweizen muz, yonca, sakız ve vanilya aromaları ile karakterize edilir. Kristallweizen dışında hepsinin bulanık bir görünümü vardır ve tepelerinde kremamsı bir köpük tabakası bulunur. Amerika’da mekanlarda bir dilim limon ile sunulur ama Almanlar bunu sevmez çünkü onlara göre biraya ekstra bir meyve gerekmez ayrıca iddialarına göre asitli yağ taşıyan meyveler biranın üstündeki kremamsı köpüğe zarar verir.