Kelime kökeni Oxford sözlüğüne göre Latince “biber” yani içecek anlamından türeyen bira antik çağlardan beri içilen bir içki türüdür. Bira yapımı ile uğraşmayanlar çoğunlukla birayı oluşturan elementleri bilmeyebilir. Bira kültürü Türkiye’de pek yaygın olmadığı için biz sadece bira diyoruz ama özellikle İngilizce’de ale,lager,stout,porter,IPA vb. bir sürü bira ismi vardır. Türkiye’de bira denince ilk akla gelen tanım ise altın sarısı,köpüklü ve gazlı bir içkidir. Aslında bu yaptığımız tanım klasik pilsner ve lager stillerinin tanımıdır, konuya ilgiliniz arttıkça çok başka türde biralarda keşfedebilirsiniz. Ancak ülkemizde ithal biralar çok pahalı olduğu için ne yazık ki değişik çeşitler az biliniyor.
Biranın Ana Maddeleri Nelerdir?
Bira antik bir içkidir bugünkü içtiğimiz içkiyi tanımlarken önce bir referans noktasına ihtiyacımız vardır. Direk konuya girersek antik çağlarda yapılan bira ile bugünkü biralar karışabilir. Referans noktamız tabii ki Alman Saflık Yasası (Reinheitsgebot) biranın ana maddelerini buna göre tanımlayacağız. Bu yasa için aşağıdaki yazıyı okuyabilirsiniz:
Birayı oluşturan dört ana madde aşağıdaki gibidir:
1) SU
Biranın yaklaşık %96-97’si sudan oluşur, özellikle tam tahıldan bira yaparken suyun kimyasal içeriği çok önemlidir. Buna dünyada verilen en iyi örnek Pilsen tipi biradır bu türün gelişmesindeki en büyük etmenlerden biri Çeklerin minerali düşük bir su profili kullanmasıdır.
2) MALT
Arpanın çimlendirilip kurutulmasıyla elde edilen malt biranın gövdesini oluşturan ana elementtir. Temel olarak maya için şeker ve yararlı besin kaynağıdır. Ayrıca biranın rengini de belirler.
3) ŞERBETÇİ OTU
Şerbetçi otu cannabis ailesinden kozalak biçiminde çiçek açan bir bitkidir. Bu bitki biranın baharatı gibidir, genel olarak biraya acılık ve aroma tadı katar. Bunu yapraklarındaki asit ve yağlarla gerçekleştirir. Acılık ise içeriğindeki alfa asitlerden gelir. Şerbetçi otu sadece tat veren değil aynı zamanda biranın ömrünü koruyan ve bozulmasını engelleyen bir elementtir.
4) MAYA
Maya temel olarak malttan aldığı şekeri alkol ve karbondioksite çeviren canlı bir mikro organizmadır.Ayrıca yarattığı bileşenlerle birada meyvemsi veya baharatsı tatlar oluşturabilir. Yalnız bahsettiğimiz normal standart ekmek mayası değildir ,bira mayaları bira yapmak için özelleştirilmiştir. Bira yapımında temelde 3 tip maya kullanılır
Ale mayaları
18-220C arasında fermantasyon ile karmaşık tat yapılı ale birası yapmaya yararlar. Buğday birası mayası da bu sınıftadır.
Lager Mayaları
10-120C arasında fermantasyon ile daha düz bir tat profiline sahip lager ve pilsner gibi biraların yapımında kullanılır.
Vahşi Mayalar
Bazı değişik sour,lambik gibi çok özel biraların yapımında kullanılırlar.
Biranın Kimyasal Yapısı
Aşağıdaki resim www.compoundchem.com sitesinden alınmıştır.
-
Alfa Asitler
Şerbetçi otunda bulunan bu asit biraya acılık verir. Ana alfa asit olarak humulone en baştadır.
-
Beta Asitler
Bu asitlerde şerbetçi otundan gelir ve biraya alfa asitlerden biraz daha keskin acılık verir.
-
Esterler
Esterler temel olarak alkolün biradaki organik asit ve şerbetçi otundaki asetil koenzim bileşeniyle tepkimesinden ortaya çıkar. Biraya meyvemsi bir tat verirler. Genellikle ale tiplerinde özellikle Belçika Ale tiplerinde çok ayrımları olabilir.
-
Esansiyel Yağlar
Bu yağlar genellikle şerbetçi otunun tat ve aromasına katkıda bulunurlar. Uçucu oldukları için bu yağlardan geleneksel yolla faydalanılmak isteniyorsa şerbetçi otları kaynatmanın sonuna doğru kullanılmalı.
Çok güzel yazı olmuş . Teşekkürler 🙂
Şimdi canım bira çekti gidip içeyim 🙂