Evde Kolay Bira Yapımı

 

Bira yapmak temel olarak mayaya uygun yaşam ortamı hazırlamaktır aslında mayanın yaşam alanını tehdit etmediğiniz sürece ev biracılığında kural veya yanlış yoktur. Mayanın hayatını tehdit eden iki unsur vardır temizlik ve oransız sıcaklık. Bu ikisine dikkat ettiğiniz sürece sonuçta iyi veya kötü bir içki ortaya çıkar. Yani demem o ki kaynağı olmayan ve internet ortamında konuşulan kişisel olarak denenmemiş her konu tartışmalıdır. Bu nedenle milyon tane hata yapsanız da evde çok güzel biralar yapabilirsiniz.

Bu işe  yeni girdiyseniz genel tavsiye olarak bira kiti ile başlamalısınız. Bira kiti temel olarak olayın mantığını anlamanız açısından önemli.Bira kiti kurulumu hakkında internette ve tedarikçilerde çok fazla yazılı kaynak bulabilirsiniz. Hepsi de son derece yeterlidir. Çünkü bira kiti kurulumu aslında bira yapımında son aşamayı temsil eder yani fermantasyon sürecinin birebir uygulamasıdır. Kit kurulumuna bu gözle bakarsanız yukarı adımlara doğru kendinizi geliştirebilirsiniz. Devam etmeden önce daha temel olan aşağıdaki yazıyı okumanızı öneririm:

 

Evde Bira Nasıl Yapılır?

 

Bira kiti nedir derseniz  aşağıdaki yazıyı okutabilirsiniz:

 

Bira Kiti Nedir?

 

Kit biracılığı evde bira yapımına giriştir bu yüzden de deneyimlenmesi çok önemlidir. Bu konuda  ilerledikçe çok fazla detayla karşılaşmaya başlayacaksınız. Sitede detayları bulabilirsiniz ancak şimdi bira kiti kurulumunu adım adım anlatalım.

 

Başlamadan önce aşağıdaki malzmeleri tamamlamanız gerekir:

 

1) Ekipman Tedarik Edin

 

Türkiye’de ev biracılığı için malzemeler başlangıç seti altında satılmaktadır. Hazır bir başlangıç seti ve bir bira kiti alın böylece eksik malzemeleriniz olmadan başlayabilirsiniz. Daha sonra ihtiyacınıza göre diğer malzemeleri yavaş yavaş tamamlarsınız.

 

Ek olarak hidrometre almanızı kesinlikle tavsiye ederim.

 

2) Bira Kiti ve Şeker Kaynağı Tedarik Edin

 

Zevkinize göre Kendinize uygun bira kiti seçin. Kit biralarını güçlendirmek için maya besini olarak  şeker kullanılır. Ne kadar şeker kullanılması gerektiği bira kitini satan firmalar belirtir. Şeker detayları başka yazıda anlatılacaktır ancak kaliteli bir kit birasının anahtarı malt özüdür. Mümkünse rafine şekerden uzak durun ve şeker yerine malt özü alın. Malt özü hakkında detaylı bilgiye aşağıdaki yazıdan ulaşabilirsiniz:

 

Malt Özü Nedir?

 

3) Bira Şişesi Alın veya Biriktirin

 

İlk başlayan biracılar genelde bira şişesi ile bu işe başlar. Fermantasyon sonunda biranızı şişelere depolamak istemeniz normal. Bunun yanında fıçılama sistemleri de kullanmak isteyebilirsiniz ama bu ileriki bir aşama.

Bira şişelerini ekipman temin eden sitelerden veya tekel dükkanlarından alabilirsiniz ancak dışarıdan aldığınız şişeleri özel kimyasallarla çok iyi temizlemeniz gerekir. Çoğu kişi sırf bu yüzden bira yapım sürecine soğuk bakmaktadır.

 

Evde Bira Yapımı

Evde Bira Yapımı

 

Kit yapımı için gereken malzemeleri topladınız ve evde bira yapım günü geldi. Aşağıdaki adımları izleyerek biranızı yapabilirsiniz:

 

Bira Kiti Nasıl Kurulur?

 

 

1) Biraya değen tüm ekipmanı temizleyin.

 

Burası önemli biraya her değen malzeme kaşık,çubuk,kap hepsi çok iyi temizlenmeli. Bunları önce PBW benzeri bir kimyasalla iyice temizleyip ,sonra suda durulamak gerekir. En son biraya değen her br malzemeyi de Starsan türevi bira arındırıcısı ile arındırmak gerekir.   Gerçekten bu adım bazen çok zor ve sıkıcı olabiliyor ama aslında en önemli adımdır.

 

 

2) Fermantasyon kovasındaki sızdırmazlığı

kontrol edin

 

En çok göz ardı edilen konulardan biridir ancak özellikle bağlantı noktalarında ve musluklarda aşırı bir sızdırma görülebiir. Musluklu kaplarda musluk dişlerinin teflon ile sarılması kritiktir.

 

Kit ile bira yapmanın püf noktaları

Kit ile bira yapmanın püf noktaları

 

3) Bira Kitini sıcak suya koyun

 

Bira kiti katı pekmez kıvamında sıvı malt özüdür  fermantasyon kovasına bunu dökmeden önce akışkan hale getirmemiz gerekir aksi takdirde kovaya dökemeyiz. Bunun için tencereye sıcak su koyup içine bira kiti tenekesini atın. Sıcak su tenekenin tüm yüzeylerine temas etsin.

 

Evde Bira Yapımı

Evde Bira Yapımı

 

 

4) Fermantasyon kovasında şekeri veya malt özünü çözün

 

Bira için içme suyu kullanabilirsiniz.

Fermantasyon kovasında bir litre civarında  sıcak su ile şekeri iyice çözün ve karıştırın. Şeker yerine sıvı malt özü LME kullanacaksanız onu da önce kaynar suda bekletmelisiniz. Kuru malt özü DME kullanırsanız çok sıcak suya dökmemek de fayda var çünkü aşağıdaki gibi topaklaşır.

 

Evde Bira Yapımı

Evde Bira Yapımı

 

 

5) Bira Kitini Fermantasyon kovasına dökün

 

Sıvılaşmış Bira kitini açın ve çözülmüş şekerin üstüne dökün. İşlem bitmeye yakın  bir litre civarında sıcak suyu bira kiti tenekesi içinde yapışan malzemelere dökün ve bu yapışan malzemeleri de fermantasyon kovasına dahil edin. Suyun kaynaması şart değil kaynamış su ne kadar yüksek olursa sonuçtaki şıranın sıcaklığını çok yükseltir. Kovadaki karışımı iyice köpürtmeden karıştırın dipte yoğun kıvamda bira kiti veya malt özü kalmamalı. En sonunda kit kaç litrelik ise yeteri kadar suyu kovaya dökün ve karıştırın. Seçeceğiniz kit önemli genelde bu noktada hata yapılıyor şeker çözerken ve bira kitindeki yapışan malzemeleri alırken çok sıcak su kullanılıyor ve sonuçta şıra aşırı sıcak oluyor. Bunun için son dökeceğiniz suyu soğutabilirsiniz. Sonuçta elde edeceğiniz şıra mayanın kabul edeceği bir sıcaklık olmalı.

 

6) Bira Mayasını Uyandırın

 

Bazı biracılar kuru mayayı direk biranın üzerine döküyorlar ama bu biraz tehlikeli. Mayayı uyandırmanız size bir sürü avantaj sağlayacaktır. Maya Uyandırma hakkında detaylı bilgiyi aşağıdan okuyabilirsiniz:

 

Maya uyandırma 

 

7) Bira Kitinin Sıcaklığını ve yoğunluğunu kontrol edin

 

Bira Kitinin sıcaklığı  15-22 derece arasında olmalıdır genel olarak Ale tipi mayalar bu aralıkta çalışırlar sıcaklık fazlaysa biraz beklemeniz gerekebilir çünkü aşırı sıcak suya maya atamazsınız. Şıranızın mayanızın çalışma sıcaklığına geldiğinden emin olmalısınız.

Hidrometre ile yoğunluk kontrolü genelde atlanan bir konu. Ancak doğru yapıp yapmadığınızı ve son alkol miktarını hesaplamak için hidrometre kullanmanız şart. Öncelikle kitteki şeker yoğunluğunu ölçmeniz gerekir ve bu bilgiyi bira kiti satan firmaların sitesinden alabilirsiniz. Veya kitlerin içinden reçete tarzı bilgiler çıkar orada da yazar.

 

Hidrometre nasıl kullanılır?

 

8) Fermantasyon kovasını kapatıp çalkalayın

 

Bira yapımında oksijenin şıra içerisinde dağılması önemlidir.   Böylece maya şıra içinde oksijenle buluşur ve çalışmaya  fermantasyon kovasını çalkalamak bunu sağlayacaktır. Kovayı kapatıp çalkaladıktan sonra aşağıdaki gibi bir görüntü oluşacaktır.

 

Evde Bira Yapımı

Evde Bira Yapımı

 

9) Mayayı Fermantasyon Kovasına Dökün

 

Çalkalama sonrası köpüklenme olacaktır. Köpükleri hafifçe kenara çekerek mayayı dökün. Hava kilidinin seviyesini temiz su ile doldurun ve kapağını kapatarak fermantasyon kovasına takın. 48 saat içinde hava kilidi seviyesi değişecek ve fermantasyon süreci başlayacaktır. Genelde fermantasyon süreci 2 hafta sürer iki hafta sonunda hidrometre ile ölçüm yaptığınızda FG değeri tutuyorsa fermantasyon bitmiştir. FG Ale için genelde 1.010 seviyesinde biter.

 

 

Evde Bira Yapımı

Evde Bira Yapımı

Evde Bira Yapımı

Evde Bira Yapımı

 

 

10) İkinci fermantasyon yapın

 

Bir çok yerde opsiyonel dense de aslında yapılması gereken bir adımdır. Sifonlama yapmadan direk şişeleme yaparsanız maya tarafından çökelen tüm maddeleri direk şişeye de alırsınız. Sifonlama bira kalitesini ciddi etkiler. İlgili yazımız için:

 

Sifonlama ve ikinci fermantasyon nedir?

 

 

11) Bira Kiti Şişeleme

 

Fermantasyon bittikten sonra bira kitini şişelemeye geçebiliriz. Uygun ekipmanları gene temizliyoruz. Şişelerin zaten temiz olması gerekiyor ayrıca bunların içine bir miktar arındırıcı püskürtmemiz gerek.

 

Evde Bira Yapımı

Evde Bira Yapımı

 

Şişelerin temizlik işlemi bittikten sonra aktarıcı yardım ile şişeleri bira ile dolduruyoruz.  Burada dikkat edilmesi gereken gazlanma için şişenin içine bir miktar şeker koymaktır. Bira kitlerini şişelerken bir miktar mayada şişeye girer. Bu mayalar şişe içerisinde tekrar şeker ile temas ettiğinde karbondioksit üretir. Biranın kapağını kapattığımızda karbondioksit dışarı çıkamadığı için bira gazlanır. Genellikle 50 cc biralar için konması gereken şeker değeri 4 gramdır. Bunu ölçek kapları ile de koyabilirsiniz.

 

Şekeri koyduktan sonra arındırdığımız etekli kapağı uygun kapatıcı ile kapatıyoruz. Şeker şişenin kenarlarına yapışabilir o yüzden şişeyi bir kere ters yüz etmekte fayda var.

 

12) Kit Birasını Birayı Şişede dinlendirme

 

Evde Bira Yapımı

Evde Bira Yapımı

 

Şişeleme işlemi bittikten sonra birayı  yeriniz oda sıcaklığında tutabilirsiniz. Hatta yeriniz varsa şişeledikten 2 hafta sonra şişeleri buzdolabına da koyabilirsiniz. Mümkünse güneş görmeyen bir yer olsun. Şişelemeden sonra genelde:

  1. Ale biralar 1 ay sona
  2. Belçika Biraları 2 ay sonra
  3. Lagerler 2 ay sonra

içilebilir. Birayı şişede ne kadar bekletirseniz o kadar olgunlaşır ve gazlanır. Bu bekleme süresi ve stoklama bazen kullanıcıya zor gelse de ortalama süreler bu şekildedir.

 

Daha detaylı bilgi elde etmek için aşağıdaki ek yazımızı da okuyabilirsiniz:

 

Kit Biracılığı için Püf Noktalar

 

Yazıyı beğendiniz mi?

Yıldızın üstüne tıklayın

Puan 4.8 / 5. kaç kişi puanladı: 39

İlk puanı siz verin

Daha fazlası için

Sosyal medyada bizi takip edin

 

 

Subscribe
Bildir
guest

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
error: Content is protected !!
0
Would love your thoughts, please comment.x