Doppelbock Nedir?

 

Doppelbock Birası Nasıl Ortaya Çıkmıştır? Bira Diyeti  Aslında Nedir?

 

Kül Çarşambası batı kiliselerinde “Büyük Perhiz ”in ilk günüdür. Bu perhiz Paskalya’dan yaklaşık 6,5 hafta önce başlar. Bu sürede inananlar 46 gün boyunca et yemez, tütün mamulü kullanmaz ve alkol içmezdi. 17. yy ’da ise Alman rahipleri devrim niteliğinde bir fikri ortaya attı: Bira diyeti!  Bu diyete göre 46 gün katı bir yiyecek yemiyorlardı, sadece zengin içerikli ev yapımı doppelbock (yüksek alkollü ve maltlı bockbier) bira ve su içiyorlardı.Tabii burada doppelbock birasının alkol sınıfından çıktığını ve bir besin maddesi olarak kabul edildiğini anlıyoruz.

Bira diyetini güney İtalya’dan gelen Paulaner rahipleri bulmuştu. 1634 yılında çok maltlı ve zengin bir birayla 46 gün katı bir yiyecek yemeden durabiliyorlardı.  Kendi aralarında biraya sıvı ekmek diyorlardı ayrıca bunun bedeni ve ruhu temizlediğine inanıyorlardı. Hatta ne kadar fazla içerlerse Paskalya Yortusu’na o kadar arınmış gireceklerini düşünüyorlardı.

 

Doopelbock Nedir?

Doopelbock Nedir?

 

Yalnız ufak bir sorun vardı özellikle ortaçağda biralar sertti, doppelbock ise çok daha sertti, insanlar bu yüzden sarhoş oluyordu. Sonuçta bu erken zaman doppelbock birasıydı ve gerçekte Paulaner birahanesinin ürünüydü. Bu biraya Salvator adını verdiler yani kabaca tercüme edersek “Kurtarıcı” diyebiliriz. Paulaner birahanesi Napolyon döneminde aniden kapatılmıştır fakat daha sonra Franz Xaver tarafından 1806 tekrar açılmış ve Salvator tekrar üretilmeye başlanmıştır.

Bugün çoğu doppelbock biraları Salvator ile bağ kurmak için “ator” hecesi ile biter. Ayinger Celebrator, Spaten Optimator, Thomas Hooker Liberator gibi.

Doppel kelimesi “duble”  yani “çift” demektir ve bu Alman tarzı Bockbier’in daha büyük ve sert versiyonudur. Renk genellikle bakırdan koyu kahverengiye doğru kayar. Bu tarz biralar koyu gövdelidir ve zengin içerik arayan bira severler için uygundur.

Yazıyı beğendiniz mi?

Yıldızın üstüne tıklayın

Puan 4.9 / 5. kaç kişi puanladı: 10

İlk puanı siz verin

Daha fazlası için

Sosyal medyada bizi takip edin

 

 

Subscribe
Bildir
guest

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
error: Content is protected !!
0
Would love your thoughts, please comment.x