Buğday birasının fermantasyon sırasında köpürmesi konusu aslında ayrı yazı olarak ele alınmayacaktı ancak sıkı takipçilerimizden biri gerçeken bu konu hakkında daha açık ve net bir yazı istedi. Biz de kendisini kırmayarak elimizden geldiğince açıklamaya çalışacağız.
Bilindiği üzere normal yapılan biralara köpük kazandırmak için genelde malt ağırlığında %2-5 kadar buğday maltı, carapils veya carafoam gibi maltlar eklenir. Tabii bu ağırlıklar ve yüzdeler deneysel olarakta hesaplanabilir. Türkiye’de genelde direk buğday kullanldığını biliyoruz ancak fazla buğday kullanımı normal birayı bulanıklaştırabilir.
Öte yandan buğday birası apayrı bir konudur. Genel reçeteler en az %50 buğday maltı ve % 50 pale malt (veya pilsner içeirir). Hal böyle olunca sonuçta birada köpük sorunu olmayabilir ancak bu sefer başka sorun başlar: Fermantasyon kabı taşması!
Ev biracılarının çoğu buğday birasından nefret eder bazıları ise delice bu birayı yapmaya çalışır. Belçika biralarını ve buğday biralarını özellikle yazın 220C üzerinde yapıyorsanız fermantasyon kabının taşma şansı çok yüksektir. İşte bu yazıda alabileceğiniz önlemleri sıralayacağız.
Aşağıdaki video Brewline kanalından alınmıştır , problemi görüyorsunuz önce hava kilidi kitleniyor sonrasında ise kapak patlıyor.
Bunun için aşağıdaki önlemleri alabilirsiniz
1) Bira Fermantasyon Hacmini Düşürün veya Fermantasyon Kabını Genişletin
Genel biralar fermantasyon kabının 3/4 oranını doldurur. Yani 12 litre bira yapmak için 16 litre kovaya ihtiyacınız vardır. Kabın 3/4 kısmı 12 litre bira ile doludur 1/4’ü 4 litresi ise gazlanma için boş bırakılır. Boş alanı arttırmanız lazım bu durumda ya 10 litre bira yapın veya fermantasyon kabını 18 litreye çıkarın. Mantık basit buğday birasında kafa artışı ve köpüklenme seviyesi yüksektir yukarıda ne kadar boş alan bırakırsanız taşma riskini en aza indirisiniz.
2) Bira Fermantasyonundaki Hava Kilidi Sistemini Hortumlu Sistemle Değiştirin
Standart hava kilitleri ne yazık ki aslında şiddetli bir fermantasyon için uygun değildir. Aşağıdaki resimde taşmış bir hava kilidi görüyorsunuz.
Bu hava kilidini kullanmayacağız alt tarafından kesiyoruz
Silikon bir hortumun ucuna kestiğimiz parçayı ekliyoruz
Hazırladığımız ucu fermantasyon kabına hava kilidi gibi geçiriyoruz dik olmasına önem gösterin contayı yamultmasın. hortumun açık ucunu steril edilmiş bir kavonoza su koyup içine daldırıyoruz.
İşlem bitmiştir artık eski yolla yapılmış daha sağlam bir hava kilidiniz var. Sonuçta hava ve akışkan bir dirence uğramadan direk borudan akabilecek dolayısıyla tıkanma riski azalacaktır.
Aşağıdaki Left Foot Brewing videosunda tıkanmış bir hava kilidi görebilirsiniz. 2. Tip hava kilidini de aşağıdaki videodaki gibi kullanabilirsiniz.
Çok açıklayıcı bir yazı olmuş. Emeğinize sağlık